*

Nieuws Buitenland

Update: Federal Reserve laat rente ongewijzigd

woensdag 20 maart 2019 19:48

Dit jaar geen renteverhogingen meer.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd gelaten. Dit bleek woensdag na afloop van de tweedaagse beleidsvergadering van het Federal Open Market Committee.

De zogenoemde federal funds rate werd gehandhaafd op 2,25 tot 2,50 procent.

De centrale bank verwacht dit jaar geen renteverhogingen meer. In december 2018, toen de rente voor het laatst werd verhoogd, rekende de Amerikaanse centrale bank nog op gemiddeld twee renteverhogingen in 2019. Sindsdien is de inflatie afgezwakt, de activiteit in de maakindustrie afgenomen en stelde de industriƫle productie teleur, volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

"De Amerikaanse economie zal dit jaar in een gestaag tempo groeien, maar de groei in Europa en China is vertraagd", stelde Fed-voorzitter Jerome Powell in een toelichting. Hij noemde de macro-economische data in de VS wel "gemengd". Hij noemde de onzekerheid rond de handelsbesprekingen met China en de naderende Brexit een gevaar voor de positieve outlook voor 2019. Powell vindt het huidige niveau van de federal funds rate nu "het juiste niveau".

"De Fed heeft een heel gematigde toon aangeslagen, die in lijn met de marktverwachtingen was. Dit is de reden dat we nu geen beweging zien in de goudprijs", stelde analist Naeem Aslam van Think Markets. "Ik denk dat de opwaartse beweging van de dollar nu beperkt zal zijn", aldus Aslam. De euro steeg flink tegenover de dollar, na de bekendmaking van de Fed en noteerde op 1,1438. De dollar zakte naar het laagste niveau in zes weken.

De Federal Reserve verlaagde bovendien licht de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie in 2019 en 2020.

Ook wil de Fed van mei tot september verder gaan met de afbouw van zijn balans. De Fed begon in 2017 met het afbouwen van zijn balans van 4 biljoen dollar aan staatsobligaties en door hypotheken gedekte waarde-effecten.

De Amerikaanse beurzen reageerden positief op de verklaring van het Federal Open Market Committee. Voor de verklaring stonden de S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq nog in de min, maar na de verklaring noteerden de indices hoger.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 20, 2019 14:48 ET (18:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.