*

Nieuws Buitenland

Valuta: volatiliteit domineert

donderdag 21 maart 2019 09:48

EU-top en Bank of England in focus.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond heeft het van woensdag op donderdag zwaar te verduren gekregen nu de Britse premier Theresa May in een brief aan de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft laten weten een een uitstel van de Brexitdatum te willen tot 30 juni, waar de Europese Unie geen fiat voor heeft verleend. Los hiervan doden de vooruitzichten van de Fed afdoende reden om de dollar onder druk te zetten.

"Deze twee essentiële punten zorgden niet alleen voor aanhoudende, maar ook oplopende volatiliteit", zo zag valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "En wij verwachten dat de beweeglijkheid in de belangrijkste valutaparen nog niet is uitgewerkt. Wat betreft het Britse pond vinden we de koersval nog meevallen, omdat een harde Brexit met de laatste ontwikkelingen weer duidelijk tot de mogelijkheden behoort", aldus Croonen.

May moet nu kans zien om haar vorige week nog afgeserveerde voorstel alsnog door het Britse Lagerhuis goedgekeurd te krijgen. Probleem daarbij is dat een nieuwe stemming alleen mogelijk is als het voorstel duidelijk afwijkt van het voorstel van vorig week. Met een goedkeuring op zak kan de premier wat de Europese Unie betreft rekenen op uitstel, zo niet, dan is een harde Brexit niet uitgesloten.

Niet alleen de Britse munt had het lastig, ook de dollar verminderde zienderogen in waarde ten opzichte van de belangrijkste valuta. De Federal Reserve maakte woensdagavond bekend dat het de rente dit jaar niet meer verhoogt en zijn balans tot in september van dit jaar nog reduceert, maar er dan een punt achter zet. Voor 2020 wordt nu één renteverhoging voorzien, maar dat is volgens Rabobank redelijk optimistisch, omdat dit impliceert dat het Amerikaanse beleidsorgaan in de economie bewegingen denkt te gaan signaleren die aanleiding geven voor een temperende ingreep.

De voorzitter van de Fed Jerome Powell deelde woensdag in zijn toelichting op het besluit zijn zorg over de handelsonenigheid tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen nu, zullen nog een aanzienlijke tijd van kracht zijn. Dit zei de Amerikaanse president Donald Trump woensdag volgens The Wall Street Journal. Tegen journalisten zei Trump dat hij niet van plan is om de heffingen in te trekken.

"We moeten er zeker van zijn dat we een deal met China hebben en dat China die naleeft", aldus Trump.

Donderdag komt de Bank of England met zijn rentebesluit naar buiten. "Het is met de laatste ontwikkelingen zeer lastig voor Mark Carney en zijn bestuursleden nu een beleid uit voeren, terwijl een harde Brexit eigenlijk weer helemaal terug lijkt, terwijl we kort geleden nog meenden dat de kans daarop sterk was gereduceerd", aldus de valutahandelaar van Ebury donderdag. "De overige macro-economische agendapunten spelen naar verwachting donderdag een ondergeschikte rol."

Los van dit alles viel eerder deze week de relatieve kracht van de Indiase roepie. "Van de Reserve Bank of India kwam begin deze week het bericht binnen dat het de rente in april zou willen verhogen. Die staat nu op 6,25 procent. Het lijkt er op dat dit de Indiase valuta een impuls heeft gegeven", aldus Croonen.

De macro-economische agenda is voor donderdag voor Europa gevuld met de Britse detailhandelsverkopen over februari en het voorlopige consumentenvertrouwen van de eurozone over maart. In het Verenigd Koninkrijk neemt ook de Bank of Engeland een rentebesluit waarbij ook de notulen van de vergadering die er aan vooraf ging ook worden gepubliceerd.

De Britse detailhandelsverkopen zijn vorige maand naar verwachting op maandbasis met 0,4 procent afgenomen. In januari tekende zich nog een stijging op maandbasis af van 1,0 procent. Op jaarbasis ligt de prognose op een stijging met 3,5 procent tegen 4,2 procent een maand eerder.

Het consumentenvertrouwen in de muntunie loopt naar verwachting licht op van 7,4 negatief in februari naar een voorlopige 7,0 negatief in maart.

De monetaire beleidsmakers van het Verenigd Koninkrijk laten naar verwachting het belangrijkste rentetarief op 0,75 procent staan.

In de Verenigde Staten gaat het donderdag om drie cijfers: de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 16 maart, de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over maart en de leidende indicatoren over februari.

De wekelijkse steunaanvragen belopen naar verwachting 225.000 tegen 229.000 over de week die eindigde op 9 maart.

De index van Philadelphia komt naar verwachting uit op 5,0 tegen 4,1 negatief vorige maand.

De leidende indicatoren stijgen volgens kenners vooraf met 0,1 procent waar een maand eerder nog een daling werd gemeld van 0,1 procent.

De euro noteerde donderdag 0,2 procent lager op 1,1399 dollar. De Europese munt ging ten opzichte van sterling met 0,1 procent omhoog naar 0,8666 Britse pond. De dollar verloor 0,4 procent ten opzichte van de yen, waarmee de Amerikaanse valuta uitkwam op 110,3215 yen. De dollar kostte ongewijzigd 68,565 Indiase roepies. Eerder deze week werd al 68,35 Indiase roepies op het bord vermeld, het hoogste punt voor de Indiase valuta sinds augustus 2018 aldus gegevens van FactSet.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 21, 2019 04:48 ET (08:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.