*

Nieuws Buitenland

Update: Bank of England laat rente ongemoeid

donderdag 21 maart 2019 13:30

Centrale bank sluit renteverlaging niet uit.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft zijn belangrijkste rentetarief donderdag conform de verwachting gehandhaafd, net als de opkoopprogramma's. Dit bleek uit het rentebesluit van de Britse centrale bank, dat unaniem was onder het negenkoppige bestuur.

Daarmee bleef de rente staan op 0,75 procent, net als de afgelopen maanden. In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het VK voor het laatst verhoogd. Of dat dit jaar opnieuw gebeurt, wordt steeds meer onzeker. Bij het vorige rentebesluit in februari schatte de markt die kans nog in op ruim 50 procent. Uit de BoEWatch tool van CME Group blijkt dat een renteverhoging aan het eind van 2019 wordt ingeschat rond 31 procent.

"Sinds de vorige vergadering bleken economische data gemengd, maar de verwachtingen zoals die in het inflatierapport van februari zijn uitgesproken liggen op koers", aldus de centrale bank. "De inflatie liep in februari op tot 1,9 procent en blijft de komende maanden rond de doelstelling van 2 procent."

Brexit bepaalt beleid

"De Bank of England is aan handen en voeten gebonden door Brexit", aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

Als er volgende week vrijdag geen akkoord ligt met de EU, dan dreigt chaos. Nog altijd heeft het Lagerhuis niet ingestemd met de uittredingsdeal van premier Theresa May. Vandaag en vrijdag vindt een EU-top plaats over Brexit.

"De economische outlook blijft in aanzienlijke mate afhankelijk van de invulling en timing van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie", zei de Bank of England donderdag in een toelichting. "Het Monetary Policy Committee is nog steeds van mening dat, mocht de economie zich redelijk in lijn met de verwachtingen ontwikkelen, een verdere verkrapping van het monetaire beleid de komende jaren gepast is om de inflatie duurzaam op 2 procent te houden." De Britse centrale bank benadrukte dat een verkrapping van het monetaire beleid in een geleidelijk tempo en in beperkte mate zal worden uitgevoerd.

Volgens de Britse centrale bank is het vooral van belang hoe een handelsakkoord tussen het VK en de EU eruit komt te zien en of de overgang hier naar toe soepel of juist chaotisch verloopt, en hoe hier vervolgens weer op gereageerd wordt door huishoudens, bedrijven en de financiële markten.

Daarbij lijkt de Bank of England een eventuele renteverlaging niet uit te sluiten.

"Hoe het monetaire beleid omgaat met Brexit, in welke vorm dan ook, is niet automatisch en kan elke kant op. Bij deze vergadering oordeelde het beleidscomité MPC dat het huidige beleid gepast is."

Eerder deze maand maakte de centrale bank al bekend dat het bij een no-deal Brexit is voorbereid op eventuele chaos door het activeren van een kredietlijn waarbij Britse banken geld in euro's kunnen lenen. De Bank of England verwacht een ernstige verstoring in de financiële markten wanneer er op 29 maart geen deal ligt.

Het Britse pond verhandelde donderdag rond het verschijnen van het besluit ten opzichte van de euro 0,3 procent lager. Voor elke euro kregen beleggers 0,8676 pond. Kort daarna krabbelde het pond licht op.

Update: om nieuwe informatie toe te voegen en de euro/pond koers te updaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 21, 2019 08:30 ET (12:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.