*

Nieuws Buitenland

'Wall Street opent in mineur'

donderdag 21 maart 2019 13:56

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York openen donderdag naar verwachting in de min. Beleggers zijn op zoek naar richting nadat de Federal Reserve bekendmaakte de rente dit jaar niet meer te verhogen. Daarbij zorgden de recente uitlatingen van president Donald Trump over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China voor enig pessimisme. Verder krijgen beleggers cijfers te verwerken over de industriële bedrijvigheid in Philadelphia, die in maart fors beter uitviel dan in doorsnee verwacht door economen.

De Fed verwacht pas volgend jaar weer aan de renteknop te draaien. Ook de maandelijkse afbouw van de balans wordt verlaagd en in september zelfs stopgezet. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell kan de centrale bank het beste geduldig zijn nu de situatie op de wereldwijde markten onrustig is en lagere energieprijzen de inflatie drukken. Vooral aandelen van Amerikaanse banken hebben last van de voorzichtige houding van de Fed, aangezien deze groep baat heeft bij een hogere rente.

Trump voerde de druk op Peking op. De VS gaat de al ingevoerde handelstarieven alleen opheffen als er een handelsakkoord op tafel ligt. Volgens ingewijden is China niet van plan om met alle door de Amerikanen gestelde eisen in te stemmen. Daarnaast willen de Chinezen garanties dat alle handelsbarrières daadwerkelijk verdwijnen na het bereiken van een vergelijk. Volgende week vliegt er waarschijnlijk een Amerikaanse topdelegatie naar China om het overleg voort te zetten.

Micron

Chipmaker Micron opent naar verwachting met groene cijfers. Het bedrijf verwacht een herstel in de chipmarkt later dit jaar. Verder kondigde Micron een productieverlaging aan als gevolg van momenteel tanende vraag naar chips.

Autoconcern Ford Motor benoemde Tim Stone als de nieuwe financiële directeur van het bedrijf. Stone neemt later dit jaar het stokje over van Bob Shanks die met pensioen gaat. Stone werkte eerder bij techreus Amazon en techbedrijf Snap.

Biogen

Biotechnoloog Biogen krijgt mogelijk klappen. Het bedrijf stopt met een test voor een van zijn medicijnen door tegenvallende resultaten.

De Amerikaanse beurzen gingen woensdag overwegend met verliezen de handel uit. De Dow-Jonesindex stond uiteindelijk 0,6 procent lager op 25.745,67 punten. De brede S&P 500 leverde 0,3 procent in tot 2824,23 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq nam wel 0,1 procent toe, tot 7728,97 punten.