*

Nieuws Buitenland

Rode koersenborden op Wall Street

vrijdag 22 maart 2019 19:32

Recessie-alarm na inversie rentecurve.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste vrijdag af op een lager slot. Met nog iets meer dan een uur handel voor de boeg, daalde de Dow Jones index 1,1 procent, verloor de S&P 500 1,3 procent en leverde de Nasdaq zelfs 1,8 procent in.

Het waren de zorgen over de mondiale groeivertraging die nog eens extra werden benadrukt door tegenvallende inkoopmanagersindexen, en dan vooral in de eurozone.

"De wereldeconomie wordt een ding, zeker gezien de hevige tegenwind die wordt verwacht", aldus vermogensbeheerder Tim Anderson van TJM Investments. Dat geldt volgens hem met name voor Europa en China.

Tot nu toe bewogen de aandelen- en obligatiemarkten dit jaar in tegengestelde richting. Dat was zorgwekkend volgens marktkenners omdat de yields op obligaties juist stijgen wanneer de markt vertrouwen in de groeivooruitzichten heeft. Nu dalen die yields.

"Het bevestigt de trend van zwakkere economische data waar de markt en de centrale bank nu gedwongen rekening mee moeten houden", aldus marktstrateeg Matt Cairns van Rabobank.

Een ander zorgwekkende ontwikkeling is het feit dat de korte Amerikaanse rente vrijdag hoger stond dan de langlopende rente. Dat is een recessie-alarm, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank. De driemaandsrente noteerde vrijdag op 2,45 procent. De tienjaarsrente op 2,43 procent. Dat de driemaandsrente hoger noteerde, gebeurde voor het laatst in 2007.

Amerikaanse macrodata waren vrijdag verdeeld. De bestaande woningverkopen stegen, net als de groothandelsvoorraden. Uit de inkoopmanagersindex van ISM bleek echter dat de industrie en dienstensector in maart minder sterk zijn gegroeid.

Olie werd vrijdag goedkoper. De dollar trok aan vanwege euro-zwakte. De Europese munt noteerde vrijdagavond 0,8 procent lager op 1,1288.

Bedrijfsnieuws

Nike verloor 6 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar. De outlook voor het huidige kwartaal stelde de markt echter teleur.

De omzet van juweliersketen Tiffany liep in het afgelopen kwartaal terug, onder meer vanwege een zwakkere vraag onder lokale klanten en een daling van het aantal Chinese toeristen. De winst liep wel op en was beter dan verwacht. Het aandeel steeg 3 procent.

Spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss zag de beurskoers na de IPO van donderdag een dag later weer wat teruglopen, tot 22,20 dollar. Dat betekende een daling van 0,9 procent.

Autofabrikanten stonden onder druk, waarbij General Motors bijna 2 procent daalde en Fiat Chrysler 2,5 procent.

Ook financials leverde in. Goldman Sachs daalde 2,4 procent, JPMorgan verloor 2,7 procent en Citigroup leverde zelfs 4,1 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 22, 2019 14:32 ET (18:32 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.