*

Nieuws Buitenland

Valuta: Brexit-stemmingen in focus

woensdag 27 maart 2019 09:34

Britse pond koerst voorlopig noordwaarts.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond zit nog altijd in de lift nu er onder de standvastige Brexit-voorstanders in het Britse Lagerhuis iets meer bereidheid lijkt te ontstaan toch in te stemmen met het voorstel van de Britse premier Theresa May dat een paar weken geleden nog volledig werd weggestemd in ruil voor minder inbreng van May in de afwikkeling van het vertrek uit de Europese Unie. Vanavond vindt er een brede stemmingsronde plaats, maar vooralsnog is niet duidelijk waar de leden van het Lagerhuis over kunnen stemmen.

"Wij denken dat het voorstel van May het ook vandaag niet redt", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "De agenda met alternatieve voorstellen is onbekend, maar wij schatten in dat die geen verschil gaan maken in de Brexit-realiteit. De verwachting van ABN AMRO is dat er uiteindelijk een uitstel voor de lange termijn uit de bus komt rollen", aldus Boele.

Veel van hetgeen vandaag in het Lagerhuis in stemming wordt gebracht houdt verband met de relaties die het Verenigd Koninkrijk kan onderhouden met andere landen als het de Europese Unie heeft verlaten. Aan sommige gevallen wordt naar verwachting ook de mogelijkheid van een referendum gekoppeld.

Boele stelde woensdag vast dat het Britse pond voorlopig een positieve richting houdt, "maar dat kan zo een andere kant uit gaan", aldus de valutaspecialist.

De euro lag woensdag onder druk, maar Boele zag daar weinig meer in dan een technische achtergrond. "Macro-economisch is het onderhand de vraag waar het nu beter of slechter gaat, in de Verenigde Staten of in de eurozone. De dollar wordt in deze markt waarschijnlijk nog het meest gezien als een veilige haven, vandaar de koers van de Amerikaanse munt. Voor de euro ligt er wel een duidelijke grens op 1,1000 dollar, veel meer zit er voor de dollar niet in."

De macro-economische agenda van woensdag is gevuld met punten die de valutamarkten naar verwachting niet in beweging zetten. Wel verwacht Boele aandacht voor tal van sprekers op een bijeenkomst die de Europese Centrale Bank organiseert, waaronder de voorzitter ervan, Mario Draghi, de belangrijkste is. De voorzitter meldde woensdag in elk geval dat de risico's de afgelopen maanden zijn toegenomen en de onzekerheden groot blijven. Vandaag komt ook een aantal ECB-bestuursleden aan het woord.

Los van de ECB wees Boele nog op de notulen van de Zweedse Riksbank die woensdag worden gepubliceerd.

Later deze week gaan de onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over het handelsconflict weer van start. Een handelsakkoord tussen de VS en China zal pas in mei of juni worden bereikt, zo verwacht de voormalige CEO Charles Dallara van het Institute for International Finance. De onderhandelingen tussen beide economische grootmachten over de langslepende handelsoorlog staan op het punt hervat te worden in de Chinese hoofdstad Beijing.

De index voor het Franse consumentenvertrouwen kwam in maart uit op 96 tegen 95 een maand eerder. Er werd een index van 95 verwacht.

De Amerikanen publiceren de handelsbalans over januari en de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 23 maart.

Er wordt gerekend op een handelstekort van 57,0 miljard dollar tegen een tekort van 59,8 miljard dollar over december. Bij de olievoorraden wordt gerekend op een daling met 400.000 vaten tegen een afname van de voorraden met 9,589 miljoen vaten in de week die eindigde op 16 maart.

De voorzitter van de Federal Reserve van Kansas City Esther George houdt een spreekbeurt bij een gelegenheid van Money Marketeers.

De euro noteerde woensdag op 1,1273, na dinsdag nog duidelijk boven de 1,1300 dollar te hebben genoteerd. De Europese munt koerste ten opzichte van het Britse pond zijwaarts met een koers van 0,8536 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 27, 2019 04:34 ET (08:34 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.