*

Nieuws Buitenland

Southwest Airlines voelt Boeing-problematiek

woensdag 27 maart 2019 11:43

BOEING

DALLAS (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines verwacht minder groei dan waar het eerder op rekende. Onder meer de problematiek met de gewraakte Boeing 737 MAX 8-toestellen, die vanwege veiligheidskwesties aan de grond moeten blijven, zetten een rem op de prestaties. Ook ongunstig weer zit de maatschappij dwars. In het eerste kwartaal van het jaar zorgen die zaken tezamen voor 9400 geannuleerde vluchten.

Southwest, dat momenteel 34 MAX 8-toestellen in zijn vloot heeft, verwacht in de eerste maanden van 2019 nu een capaciteitsgroei van circa 1 procent en een omzetgroei die tussen de 2 en 3 procent zal uitkomen. Eerder ging het bedrijf uit van 3,5 tot 4 procent toename van het aantal beschikbare stoelen en een omzetgroei van 3 tot 4 procent.

Southwest benadrukte dat het nog geen zicht heeft op de toekomstige impact van het aan de grond houden van de relatief zuinige MAX-toestellen van Boeing. Dit jaar zou het bedrijf nog 41 toestellen van dat type geleverd krijgen. De maatschappij houdt er verder rekening dat de brandstofrekening nog hoger zal uitvallen dan eerder geraamd.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)