*

Nieuws Buitenland

'Chinees AI-bedrijf Mobvoi wil naar beurs'

woensdag 27 maart 2019 11:53

PEKING (AFN) - Het Chinese kunstmatige intelligentiebedrijf (AI) Mobvoi denkt aan een beursgang in Shanghai. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Voordat Mobvoi naar de beurs gaat wil het bedrijf ook nog geld ophalen via een investeringsronde. Daarmee zou de waardering van de door Google gesteunde onderneming boven de 1 miljard dollar moeten komen te liggen.

Mobvoi werd in 2012 opgericht door een aantal oud-werknemers van Google. Het bedrijf, dat ook onder meer smartwatches maakt, ging een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse techbedrijf. Mobvoi werkte onder meer mee aan Wear, het besturingssysteem van Google voor smartwatches en andere wearables, en Googles slimme assistent Google Assistant.

In 2015 werd Google een grote investeerder in het Chinese bedrijf, de eerste Chinese investering van de Amerikanen sinds ze in 2010 besloten China te verlaten. Twee jaar geleden stak ook Volkswagen geld in Mobvoi. In een nieuwe investeringsronde willen de Chinezen 100 miljoen dollar ophalen. Daarna lonkt een beursnotering aan een nieuw op te richten techplatform van de beurs in Shanghai.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)