*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting hogere opening

maandag 1 april 2019 14:47

Positieve Chinese macrocijfers ondersteunen sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,6 procent in het groen.

De futures kregen op de eerste dag van het tweede kwartaal een stevige 'boost' van beter dan verwachte Chinese industriecijfers, waardoor de aanhoudende zorgen over een vertraging van 's werelds op één na grootste economie afnamen. De Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van van 49,9 in februari naar 50,8 in maart, het hoogste niveau in zes maanden. Ook de overheidscijfers dit weekend wezen op groei van de Chinese industrie.

Paul Donovan, hoofdeconoom van UBS, waarschuwde echter dat de nieuwste Chinese cijfers met een korreltje genomen moeten worden, omdat de data volgens hem geen goed beeld geven van het onderliggende plaatje. "Het probleem is dat dit geen echte economische gegevens zijn, maar sentimentsgegevens", aldus Donovan. "Ten eerste is de correlatie tussen sentiment en echte gegevens veel zwakker dan tien jaar gelelden en dat is te wijten aan het feit dat minder mensen en bedrijven deze enquêtes invullen", voegde hij toe.

De markt kijkt tevens uit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China die later deze week in Washington worden hervat. Beijing zei zondag dat het de extra importheffingen op Amerikaanse auto's en auto-onderdelen zou opschorten, in een poging een goede sfeer te creëren voor de lopende handelsbesprekingen tussen beide partijen.

"We verwachten een herstel te zien in het tweede kwartaal van de data uit China, die over het algemeen correleren met de grondstofprijzen, waarbij zowel de metaal- als olieprijzen dit jaar al hoger noteren", aldus analisten van Danske Bank. "De pmi's zijn bemoedigend. We verwachten dan ook verdere monetaire verruiming, hetgeen de activiteit in het tweede kwartaal zal ondersteunen", voegden de analisten toe.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in februari onverwacht zijn gedaald. De detailhandelsverkopen daalden met 0,2 procent, na een stijging van 0,7 procent in januari. Economen rekenden voor februari juist op een stijging van 0,2 procent.

Later op de dag volgen een tweetal Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie in maart, de bedrijfsvoorraden in januari en de bouwuitgaven in februari.

Olie noteerde maandag tot 1,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1241. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1231 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1216 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Lyft noteerde voorbeurs 3,3 procent lager. Het aandeel sloot vrijdag na zijn beursgang 8,7 procent hoger op 78,29 dollar, waarmee de taxi-bemiddelaar werd gewaardeerd op 22,4 miljard dollar.

Tesla noteerde voorbeurs 1,3 procent hoger, nadat CEO Elon Musk de markt trakteerde met een rap-song over een gorilla. Volgens marktvolgers is dit misschien goed nieuws voor beleggers, aangezien daaruit zou blijken dat hij ontspannen genoeg is en zich niet langer druk maakt over het aantal opleveringen.

Cal-Maine Foods kan maandag waarschijnlijk rekenen op de aandacht van beleggers. De eierenproducent rapporteerde voorbeurs over het afgelopen kwartaal een winst van 0,82 dollar per aandeel, terwijl de markt rekende op slechts 0,50 dollar per aandeel. De omzet steeg tot 384,0 miljoen dollar, terwijl gerekend werd 383,6 miljoen dollar. Het aandeel steeg voorbeurs 5,3 procent.

Volgens zakenzender CNBC is Kellogg dicht bij een deal om Keebler te verkopen aan het Italiaanse Ferrero voor 1 tot 1,5 miljard dollar.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 2.834,40 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 25.928,68 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 7.729,32 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 01, 2019 08:47 ET (12:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.