*

Nieuws Buitenland

ECB, macrocijfers en eerste kwartaalresultaten op de rol

zondag 7 april 2019 10:30

Ook notulen Fed, handelsoorlog en Brexit blijven dominant.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers kunnen zich weer opmaken voor een drukke week met een stroom aan macrocijfers, centrale banken en de eerste kwartaalresultaten op de agenda. Ook zullen de Amerikaans-Chinese handelsdeal en Brexit prominent aanwezig blijven.

Macro-economisch is de weekagenda weer goed gevuld. De week start rustig met op maandag een Duitse handelsbalans en de Amerikaanse fabrieksorders.

Op dinsdag is er het vertrouwen in het Amerikaanse mkb en de vacatures. In eigen land staat de industriƫle productie op de rol. Op woensdag is de Franse, Italiaanse en Britse productie aan de beurt en is er ook een Brits groeicijfer, en op vrijdag volgt de industriƫle productie uit de eurozone.

Uit Amerika komen halverwege de week inflatiecijfers en de wekelijkse olievoorraden. Oliebeleggers gaan sowieso een interessant week tegemoet. Terwijl de olieprijs oploopt, blijft de Amerikaanse president Donald Trump oproepen voor meer aanbod om zo de olie goedkoop te houden. Het maandrapport van oliekartel op woensdag en die van het Internationaal Energie Agentschap op donderdag zullen daarom de aandacht trekken.

Nadat Amerika op woensdag met inflatiecijfers is gekomen, volgen op donderdag China, Duitsland en Frankrijk. Vrijdag publiceert Spanje de consumentenprijzen en is er het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Vrijdag staat ook de handelsbalans van China op de rol. Met het oog op de onderhandelingen tussen de VS en China over een handelsdeal zal ook dit cijfer weer de nodige aandacht opeisen.

Het optimisme over een deal houdt aan, hoewel nog altijd onduidelijk is wanneer een akkoord mag worden verwacht. De Amerikaanse president zei vrijdag dat de twee grootmachten ernaar streven om in de komende vier weken tot een deal te komen. Een concrete datum voor een top met de Chinese leider Xi Jinping werd echter niet bekendgemaakt, iets dat de markt wel had verwacht.

Qua centrale banken kunnen beleggers ook hun hart ophalen met op woensdag zowel het rentebesluit van de Europese Centrale Bank als de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve.

De Amerikaanse president Trump is het niet eens met het huidige beleid van de Fed en hij riep de centrale bank vrijdag opnieuw op om de monetaire beleidsteugels te laten vieren.

"De ECB kwam in maart al met meer beleidsaanpassingen dan we hadden verwacht, dus in april verwachten we geen nieuwe besluiten", aldus marktanalist Elwin de Groot van Rabobank. Hij rekent er ook niet op dat de centrale bank al op korte termijn zal overgaan tot het invoeren van een zogeheten tiered rentesysteem. Geluiden hierover staken afgelopen week opeens de kop op.

Verder is er op donderdag nog de start van een EU-top waar Brexit op de agenda staat. "De brexitonderhandelingen blijven zich maar voortslepen. Theresa May wil verder uitstel naar 30 juni en Donald Tusk wil er nog wel een heel jaar aan vastplakken", aldus econoom Maarten Leen van ING.

Op bedrijfsvlak staan komende week al weer updates over het eerste kwartaal op de agenda, zoals die van Fagron en Takeaway.com. Daarnaast zijn er vooral aandeelhoudersvergadering met onder andere die van Ahold Delhaize, KPN, SBM Offshore, Wessanen en Heijmans op de planning.

Internationaal begint de week rustig, maar publiceren op vrijdag de eerste Amerikaanse banken hun resultaten over het afgelopen kwartaal.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 07, 2019 04:30 ET (08:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.