*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op iets hogere opening

maandag 8 april 2019 14:42

Markt maakt per saldo pas op de plaats.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.

Beleggers maken de balans op na de rally van vorige week, die werd ondersteund door de vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China en een sterk Amerikaans banenrapport. Een tweede punt van focus is de stijgende olieprijs, aangezet door het escalerende conflict tussen regeringstroepen en rebellen in Libiƫ.

De positieve stemming die begin 2019 de markten aanjoeg, is de afgelopen weken vervaagd, omdat veel beleggers zich afvragen hoe lang de expansie van de Amerikaanse economie kan aanhouden. Een positieve nieuwsstroom over geboekte vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing en een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport zette Wall Street vorige week hoger.

Marktanalist Emiel van den Heiligenberg van Legal & General Investment Management is evenwel optimistisch over de mondiale groei, wijzend op tekenen van reflatie in China, vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de VS en China en zalvende woorden van de Federal Reserve.

"Mensen maken zich te veel zorgen", meent hij, eraan toevoegend dat de voorspellingen pas wijzen op een recessie voor de Amerikaanse economie in 2021, terwijl vijf maanden geleden nog werd gerekend op een recessie half 2020.

Marktanalist Peter Cardillo van Spartan Capital Securities zei echter dat de onderbreking van de opwaartse trend wordt veroorzaakt door zorgen over het aanstaande cijferseizoen, terwijl beleggers in afwachting zijn van de eerste stroom kwartaalrapporten.

Amerikaanse beleggers kijken deze week met name uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. Daarbij wordt met name gekeken naar meer details over de verwachtingen van de centrale bank voor de economische groei en inflatie. Nu voorzitter Jerome Powell echter bij elke vergadering een toelichting geeft, meent Rabobank dat de notulen wat aan kracht hebben ingeboet, "maar nog altijd wat kleur geven". De Amerikaanse president Donald Trump uitte afgelopen week opnieuw kritiek op de Fed en wil dat de centrale bank het beleid weer versoepelt.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten slechts de fabrieksorders van februari geagendeerd. Die verschijnen kort na opening.

Olie noteerde maandag tot 0,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1245. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Europese Commissie heeft General Electric een boete van 52 miljoen euro opgelegd vanwege het verstrekken van misleidende informatie met betrekking tot de overname van LM Wind. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 5,4 procent lager.

Topman Warren Buffet van Berkshire Hathaway zei dat Wells Fargo buiten Wall Street moet zoeken naar een nieuwe CEO. Wells Fargo, waarvan Berkshire de grootste aandeelhouder is, noteerde voorbeurs 0,1 procent hoger.

Fiat Chrysler heeft een deal heeft gesloten met de Amerikaanse autoproducent Tesla om de elektrische voertuigen van het concern op te nemen in zijn vloot. Daarmee kan Fiat voor circa 2 miljard euro aan emissiereductieboetes vermijden. Tesla steeg voorbeurs 0,8 procent.

Pinterest plaatst bij zijn aanstaande IPO naar verwachting 75 miljoen aandelen aan de New York Stock Exchange voor een uitgifteprijs tussen de 15 en 17 dollar per aandeel. Dit meldde The Wall Street Journal maandag.

Boeing verloor voorbeurs 4,3 procent, nadat de vliegtuigbouwer bekendmaakte de productie van de 737 MAX 8 terug te schroeven. Analisten van Bank of America Merrill Lynch haalden het aandeel Boeing van de kooplijst.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 2.892,74 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 26.424,99 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 7.938,69 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 08, 2019 08:42 ET (12:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.