*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen beginnen week in het rood

maandag 8 april 2019 19:03

Markt kijkt uit naar Brexit-top.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, terwijl de olieprijzen opliepen, net als de geopolitieke spanningen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 387,06 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 11.963,40 punten en de Franse CAC 40 maakt een pas op de plaats op 5.471,78 punten. De Britse FTSE 100 steeg fractioneel tot 7.451,89 punten.

"De volatiliteit op de Europese aandelenmarkten bleef vandaag laag, vanwege het gebrek aan groot macro-economisch nieuws", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Beleggers bleven op hun handen zitten."

Volgens Madden komen beleggers bij van de recente sterke rally, waarin de beurzen tot de hoogste niveaus in maanden stegen.

De stijgende olieprijzen hadden een drukkend effect op de koersontwikkeling. De escalerende strijd tussen de Libische regering en rebellen is één van de redenen die ten grondslag ligt aan deze stijging. De voortdurende productievermindering van de OPEC en een aantal bondgenoten leidde de afgelopen maanden tot een versterking van de prijzen, maar de reeks positieve macrocijfers uit de VS en China en positieve berichten over de handelsbesprekingen tussen deze twee landen stuwen de olieprijs tot nieuwe hoogten. Olie noteerde maandag circa 1,4 procent hoger.

Marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group zei dat, terwijl een reeks factoren recent het aanbod beïnvloedden, met name het beter dan verwachte Amerikaans banenrapport de ramingen voor de vraagzijde verder zal doen stijgen. "Op dit moment zijn er tal van redenen om aan te nemen dat de kracht op de oliemarkt zal aanhouden", voegde hij toe.

De Brexit-gesprekken tussen de Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn werden maandag hervat, ondanks de verklaring van Labour vrijdag dat de conservatieve regering tot dusver niet met een compromis is gekomen over een aantal belangrijke problemen. Terwijl het optimisme afneemt, richt de markt de focus op een ingelaste Brexit-top op woensdag. De Europese Centrale Bank komt woensdag tevens met zijn rentebesluit naar buiten.

De euro/dollar noteerde op 1,1261. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Italiaanse autoproducent Fiat Chrysler sloot 1,9 procent hoger, na het nieuws dat het concern een deal heeft gesloten met de Amerikaanse autoproducent Tesla om de elektrische voertuigen van het concern op te nemen in zijn vloot. Daarmee kan Fiat voor circa 2 miljard euro aan emissiereductieboetes vermijden.

Airbus steeg 1,7 procent, na het nieuws dat Americain Airlines meer vluchten heeft gecanceld met vliegtuigen van Boeing, terwijl toezichthouders onderzoek doen naar de oorzaken achter de twee recente rampen met vliegtuigen van Boeing.

Het Duitse softwarebedrijf SAP verloor 0,6 procent, vanwege zorgen over de clouddiensten van het concern.

De Britse retailer Debenhams verloor in Londen 10,3 procent aan waarde, nadat het aandeel aan het begin van de handelsdag nog flink steeg. Mike Ashley, die dertig procent van het bedrijf bezit, heeft aangeboden Debenhams bij te staan tijdens een claimemissie van 150 miljoen pond. De retailer voelt daar niets voor en wees het aanbod af, waardoor het aandeel een flinke koersval maakte. "Debenhams moet nu waarschijnlijk schulden van bestaande financiers omzetten in aandelen, waardoor er verwatering komt", aldus Madden van CMC.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten koersten de Amerikaanse beurs lager. De Dow Jones index verloor 0,4 procent op 26.317,11 punten. De S&P 500 index verloor 0,1 procent op 2.888,72 punten en de Nasdaq verloor ook 0,1 procent op 7.932,75 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 08, 2019 13:03 ET (17:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.