*

Nieuws Buitenland

Update: VS zet heffingen op Europese import

dinsdag 9 april 2019 14:03

Subsidie aan Airbus doorn in het oog.

(ABM FN) De Verenigde Staten hebben maandag met importheffingen gedreigd op 11 miljard dollar aan goederen uit de Europese Unie vanwege subsidies die worden verstrekt aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Al sinds 2004 kaarten de VS de zaak aan bij het Wereldhandelsorganisatie. "Deze juridische kwestie loopt al 14 jaar en het is nu tijd voor actie", zei de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer in een verklaring. "Wanneer de EU deze schadelijke subsidies beÃĢindigt, kunnen de VS de aanvullende heffingen ook weer opheffen."

Inmiddels hebben de VS een lijst met goederen voorgesteld waarop zij de heffingen willen zetten. Dit betreffen niet alleen producten die met de burgerluchtvaart te maken hebben, maar bijvoorbeeld ook kaas en fietsen.

De definitieve lijst zal volgen nadat de Wereldhandelsorganisatie heeft geoordeeld over de schade die de subsidies van de EU veroorzaken.

In een reactie zei Daniel Rosario, woordvoerder van de Europese Commissie voor Handel, dat de Commissie "nota neemt van het persbericht van de Amerikaanse handelsgezant".

Rosario verwees ook naar een vergelijkbare zaak over Boeing die de Europese Unie voor de WTO bracht. "De EU zal de door de WTO benoemde arbitrage verzoeken om de vergeldingsrechten van de EU vast te stellen." De EU begint al met de voorbereidingen, zodat het snel actie kan ondernemen, zodra er een uitspraak is.

Verder zei de woordvoerder dat "de EU blijft openstaan voor besprekingen met de VS, mits deze zonder randvoorwaarden vooraf zijn en gericht zijn op een eerlijke uitkomst".

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich vandaag ook niet onbetuigd op Twitter over de kwestie. "De Wereldhandelsorganisatie is van mening dat de subsidies van de Europese Unie aan Airbus een negatieve invloed hebben gehad op de Verenigde Staten, waardoor de heffingen nu op 11 miljard dollar aan EU-producten komen te liggen! De EU heeft jarenlang geprofiteerd van de Verenigde Staten op het gebied van de handel. Dat zal binnenkort stoppen!".

Update: om reactie EU en Trump toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 09, 2019 08:03 ET (12:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.