*

Nieuws Buitenland

Valuta: Britse pond wacht op ingelaste top EU over Brexit

woensdag 10 april 2019 09:24

Commentaar ECB na rentebesluit in focus.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond is ook woensdag standvastig in aanloop naar de ingelaste top van de Europese Unie in Brussel, waar de Brexit het enige agendapunt vormt en waar naar verwachting een flexibele verlenging wordt afgesproken op voorwaarde dat de Britten nu wel met een doorslaggevend voorstel naar buiten komen, waar de Britse premier Theresa May al enige dagen met Labour over in onderhandeling is.

"Wij gaan uit van een verleend uitstel tot december van dit jaar of maart volgend jaar", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Daarmee loopt de Brexit-dynamiek nog wel even door. Wij schatten in dat er uiteindelijk een tweede referendum nodig is, waarin de Britten gevraagd wordt hun mening te geven over een nieuw voorstel, maar mogelijk weer over het EU-lidmaatschap", aldus Boele.

De valutaspecialist van ABN AMRO acht de kans op een Brexit zonder overeenkomst gering, maar denkt ook dat een flinke stijging van het Britse pond er alleen in zit als er geen Brexit komt.

Zoals het er nu naar uitziet vindt woensdag in Brussel een overleg plaats met het Verenigd Koninkrijk, waarna vanavond na een diner een verklaring naar buiten zou moeten komen. Officieel loopt de Brexit-termijn nu tot vrijdag 12 april.

De Europese Centrale Bank is het tweede belangrijke aandachtspunt van vandaag. Het beleidsorgaan laat de belangrijkste rentetarieven naar verwachting ongemoeid, inclusief de negatieve depositorente van 0,4 procent. De vraag is woensdag of de centrale bank van de muntunie nog instrumenten kan en wil inzetten. Begin maart zorgde het commentaar van ECB-voorzitter Mario Draghi nog voor een scherpe daling van de euro, die de munt op 1,1177 dollar bracht, waarna door de euro een resoluut herstel werd ingezet.

Boele let woensdag op de opmerkingen van de voorzitter over de inflatieperspectieven, een eventuele negatieve rente, die Boele niet waarschijnlijk acht, en meer details over de in maart van dit jaar aangekondigde derde ronde van langetermijnherfinancieringsoperatie TLTRO.

Tot nog toe is bekend dat deze nieuwe TLTRO's banken opnieuw goedkope financiering moeten bieden om zo de veerkracht van de economie in de eurozone te versterken. De tweejarige operaties starten in september 2019 en lopen tot maart 2021. "Deze nieuwe stimuleringsoperaties helpen om gunstige kredietomstandigheden voor banken te waarborgen en voor een soepele overdracht van het monetaire beleid", volgens de ECB.

De industriële productie van Frankrijk over februari steeg op maandbasis met 0,4 procent, terwijl er juist was gerekend op een daling met 0,5 procent. Het cijfer over februari viel duidelijk lager uit dan de over januari gemelde stijging van 1,3 procent op maandbasis.

Vanochtend gaat de belangstelling nog uit naar de industriële productie van Italië over februari en de handelsbalans, de industriële productie en de groei van de economie van het Verenigd Koninkrijk, eveneens over februari.

Voor de handelsbalans wordt uitgegaan van een tekort van 12,65 miljard Britse pond. In januari was dit een tekort van 13,1 miljard Britse pond. De Britse productie daalt in de prognoses met 0,1 procent op maandbasis tegen een stijging met 0,6 procent een maand eerder. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een afname met 1,05 procent tegen een daling met 0,9 procent in januari op jaarbasis. Voor de groei zien marktvorsers een vlakke trend op maandbasis tegen een groei met 0,5 procent op maandbasis in januari.

Vanmiddag staan de schijnwerpers dus gericht op de Europese Centrale Bank en verder de inflatie in de Verenigde Staten over maart, de wekelijkse olievoorraden van de VS voor de week die eindigde op 6 april en de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve.

De stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen komt naar verwachting uit op 0,3 procent tegen 0,2 procent een maand ervoor. Zonder de effecten van energie- en voedselprijzen komt de inflatie op maandbasis naar verwachting uit 0,2 procent tegen 0,1 procent in februari.

Voor de olievoorraden wordt een stijging voorzien van 2,0 miljoen vaten tegen 7,2 miljoen vaten een week eerder.

De hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeuré houden vandaag een toespraak op een seminar van het IMF. Het IMF verwachtte dinsdag voor dit jaar een daling van de groei voor de wereldeconomie van 3,6 procent in 2018 naar 3,3 procent in 2019.

De euro noteerde woensdag onveranderd op 1,1268 dollar. De Europese munt zakte deze ochtend 0,1 procent naar 0,8621 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 10, 2019 03:24 ET (07:24 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.