*

Nieuws Buitenland

Financials helpen Wall Street in het zadel

vrijdag 12 april 2019 20:01

JPMorgan en Wells Fargo beter dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lag vrijdag op koers voor een hoger slot, te danken een beter dan verwacht resultaten van financials JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Met nog zo'n twee uur handel te gaan steeg de S&P 500 0,6 procent en won de Dow Jones index 1,0 procent. De Nasdaq hield het bij een meer bescheiden stijging van 0,3 procent.

Financials hielpen de Amerikaanse beurzen vrijdag duidelijk in het zadel. JPMorgan en Wells Fargo gaven met hun kwartaalcijfers de aftrap voor het nieuwe cijferseizoen.

"Het was een beter dan verwacht kwartaal voor de banken, wat bemoedigend is", volgens vermogensbeheerder Carter Henderson van Fort Pitt Capital Group.

Maar, zo waarschuwde de marktkenner, "beter dan dit wordt het dit jaar vermoedelijk niet voor deze grootbanken, want in het eerste kwartaal hadden ze nog staartwind dankzij de renteverhoging door de Fed in december [2018]."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in maart op maandbasis met 0,6 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een ongewijzigd prijsniveau. De exportprijzen stegen in maart op maandbasis met 0,7 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, zwakte in april af tot 96,9, van 98,4 in maart. Ondervraagden bleven positief over de huidige staat van de Amerikaanse economie maar hebben minder vertrouwen in de ontwikkeling in de komende zes maanden.

De euro/dollar noteerde op 1,1299. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283

Olie werd vrijdag bijna een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 9,2 miljard dollar op een omzet van 29,1 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 2,65 dollar, ruim meer dan analisten hadden voorzien. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Wells Fargo heeft het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst geboekt, terwijl de omzet licht daalde. De winst per aandeel bedroeg 1,20 dollar. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,11 dollar. Het aandeel leverde toch ruim 2 procent in omdat de outlook voor de rest van het jaar tegenviel.

Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs komen volgende week met hun kwartaalresultaten. Vrijdag wonnen deze aandelen gemiddeld 3 procent.

Chevron koopt concurrent Anadarko voor 33 miljard dollar. Per aandeel Anadarko betekent dit een bod van 65,00 dollar. Chevron betaalt deels in contanten en deels in eigen aandelen. Chevron is niet de enige kaper op de kust om Anadarko over te nemen. Zakenzender CNBC meldde vrijdag op basis van bronnen dat Occidental Petroleum een bod uitbracht van meer dan 70 dollar per aandeel in contanten en aandelen, maar dat Anadarko gekozen heeft voor Chevron.

Chevron noteerde 4,9 procent lager. Occidental leverde 2,3 procent in. Beleggers in Anadarko zagen de waarde van hun aandelen met bijna 33 procent toenemen.

Disney onthulde zijn plannen voor streamingdienst Disney+ en werd beloond door beleggers want het aandeel steeg 10,6 procent.

Jumia steeg bij zijn beursdebuut 55 procent. Het Afrikaanse e-commercebedrijf ging vrijdag voor 14,50 dollar per aandeel naar de beurs in New York.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 12, 2019 14:01 ET (18:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.