*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting vlakke start

maandag 15 april 2019 14:49

Futures rond niveaus vrijdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden maandag op een vrijwel vlakke opening voor Wall Street. Richting de bel lagen de openingsindicaties voor de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq rond de slotniveaus van vrijdag.

Het belooft een drukke verkorte handelsweek te worden qua bedrijfs- en macrodata. Wall Street is aanstaande vrijdag gesloten vanwege het lange Paasweekend.

Maandag is het nog relatief rustig met alleen de resultaten van Citigroup en Goldman Sachs op de bedrijfsagenda en de zogenoemde Empire State index als belangrijkste item op de macro-economische agenda.

Die Empire State index, die de omstandigheden in de industrie in de regio New York weergeeft, bleek in april iets harder dan verwacht gestegen. Subindexen toonden echter een verdeeld beeld. De index voor nieuwe orders steeg maar die voor de werkgelegenheid daalde. En het optimisme over de outlook in de komende zes maanden verzwakte ook. Die index daalde met 17 punten tot 12,4 en daarmee het laagste niveau in ruim drie jaar.

Later deze week belooft het op alle fronten drukker te worden, met meer eerstekwartaalcijfers van financials, zoals Bank of America, BlackRock en Morgan Stanley als ook de resultaten van bedrijven als Netflix, IBM, Johnson & Johnson, Alcoa en American Express.

Vrijdag gaven JPMorgan en Wells Fargo de aftrap voor het Amerikaanse cijferseizoen, met een gemengd resultaat. JPMorgan presteerde in de eerste drie maanden van 2019 boven verwachting en dat leverde een mooie koerswinst op, die aandelen in de financiƫle sector een mooie impuls gaven. Wells Fargo viel uit de toon. Hoewel de resultaten beter waren dan verwacht, was de outlook zwak en dat straften beleggers af.

Desalniettemin was het algemene sentiment positief. Op weekbasis leverde alleen de Dow licht in.

De komende week ligt de focus niet alleen op het kwartaalcijferseizoen, maar ook op de voortgang die de Verenigde Staten boeken in de handelsbesprekingen met China en een dreigende escalatie van een handelsoorlog tussen de VS en Europa.

De EU zou importtarieven op Amerikaanse goederen met een omvang van zo'n 12 miljard dollar voorbereiden in reactie op de importsancties die Washington eerder bekendmaakte.

Daarnaast is er aandacht voor de Federal Reserve, dat woensdagavond zijn zogeheten Beige Book publiceert. Dit verslag heeft een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid.

Daarop is veel kritiek, met name van de Amerikaanse president Donald Trump. Die stelde dit weekend op Twitter dat "als de Fed zijn werk goed gedaan zou hebben, wat niet het geval is, de aandelenmarkt 5.000 tot 10.000 punten hoger zou noteren en de economische groei met ruim 4 procent, in plaats van 3 procent gestegen zijn...met bijna geen inflatie."

Olie noteerde maandag ruim een half procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1312. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1317.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs opende voorbeurs de boeken. In het eerste kwartaal daalde de omzet van ruim 10 miljard naar 8,8 miljard dollar. De markt rekende op een omzet van bijna 9 miljard dollar. De nettowinst nam af van 2,83 miljard tot 2,25 miljard dollar. De winst per aandeel kwam met 5,71 dollar ruim boven de marktverwachting uit. De voorzieningen op slechte leningen stegen van 44 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2018 naar 224 miljoen dollar. In de voorbeurshandel daalde het aandeel 1,8 procent.

Ook Citigroup gaf inzicht in de resultaten over het afgelopen kwartaal. In de verslagperiode steeg de nettowinst licht tot 4,7 miljard dollar. Per aandeel lag de winst van 1,87 dollar boven de marktverwachting van 1,80 dollar. De omzetverwachting was redelijk conform de daadwerkelijke opbrengsten van 18,6 miljard dollar. Vooral de lagere omzet op de aandelenmarkten en verliezen op derivaten in de tak voor institutionele markten drukten de inkomsten. In de voorbeurshandel steeg het aandeel 0,9 procent.

Afvalverwerker Waste Management neemt zijn sectorgenoot Advanced Disposal over voor bijna 5 miljard dollar. In de voorbeurshandel steeg Waste Management 3,2 procent. Advanced Disposal zag de beurswaarde met liefst 19,2 procent toenemen.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 2.907,41 punten. De Dow Jones index eindigde 1,0 procent in het groen op 26.412,30 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 7.984,16 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 15, 2019 08:49 ET (12:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.