*

Nieuws Buitenland

Fed-bestuurslid Evans verrast door zwakke inflatie

maandag 15 april 2019 17:56

Voorzitter Chicago Fed verwacht renteverhoging niet voor najaar 2020.

(ABM FN-Dow Jones) Een zwakkere inflatie geeft de Federal Reserve de ruimte om het monetaire beleid voorlopig niet verder te verkrappen. Dit zei de voorzitter van de Chicago Fed Charles Evans maandag in een interview met CNBC.

"De inflatie is wat zwakker dan ik graag zou zien", erkende hij in een interview met de Amerikaanse zakenzender. Dat betekent volgens de centraal bankier, die stemrecht heeft in het beleidscomité van de Fed, dat de economie het goed doet. En dus rekent Evans op "een onveranderde federal funds rate tot zeker het najaar van 2020."

Volgen Evans ondersteunt dit de inflatie-outlook en helpt dit om te zorgen dat de inflatie op een houdbaar niveau blijft. Wel is de voorzitter van de Chicago Fed verrast door de zwakkere prijsontwikkeling. Hij verwachtte in het vierde kwartaal juist wat opwaartse prijsdruk.

Kijkend naar de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, ziet het er nu "iets sterker uit" dan aan het begin van het jaar, aldus Evans. "De economie draait solide", aldus de Fed-bestuurder, daaraan toevoegend dat dit de zorgen over een economische krimp zal temperen.

Op de vraag of een zwakke inflatie ook een renteverlaging rechtvaardigt, zei Evans maandag dat het vooral een pleidooi is tegen een te snelle verkrapping van de monetaire verruiming.

Voor Evans zou een "negatieve schok" nodig zijn om het monetaire beleid weer te versoepelen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 15, 2019 11:56 ET (15:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.