*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting lager slot

maandag 15 april 2019 19:26

Goldman Sachs en Citi overtuigen niet.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt op weg naar een lager slot, nadat Citigroup en Goldman Sachs niet wisten te overtuigen met hun kwartaalcijfers.

Ongeveer halverwege de handelsdag noteerde de S&P 500 0,2 procent lager, verloor de Dow Jones index ook 0,2 procent en daalde de Nasdaq 0,3 procent, ondanks opnieuw positieve woorden over een handelsakkoord tussen Amerika en China.

De Amerikaanse minister van Financiƫn Steve Mnuchin sprak afgelopen weekend opnieuw van vooruitgang in de gesprekken tussen Washington en Beijing, maar de markt wil meer details, meent marktanalist David Madden van CMC Markets.

Inmiddels begint de focus echter te verschuiven naar de onderhandelingen tussen Washington en Brussel.

De EU zou importtarieven op Amerikaanse goederen met een omvang van zo'n 12 miljard dollar voorbereiden in reactie op de importsancties die Washington eerder bekendmaakte vanwege de steun van Europa voor vliegtuigbouwer Airbus. Brussel is juist de steun van Amerika aan concurrent Boeing een doorn in het oog.

Macro-economisch was het vandaag rustig. De Empire State index, die de omstandigheden in de industrie in de regio New York weergeeft, bleek in april iets harder dan verwacht gestegen. Subindexen toonden echter een verdeeld beeld. De index voor nieuwe orders steeg maar die voor de werkgelegenheid daalde. En het optimisme over de outlook in de komende zes maanden verzwakte ook. Die index daalde met 17 punten tot 12,4 en daarmee het laagste niveau in ruim drie jaar.

Deze week is er naast een stroom aan bedrijfscijfers ook aandacht voor de Federal Reserve, dat woensdagavond zijn zogeheten Beige Book publiceert. Dit verslag heeft een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid.

Daarop is veel kritiek, met name van de Amerikaanse president Donald Trump. Die stelde dit weekend op Twitter dat "als de Fed zijn werk goed gedaan zou hebben, wat niet het geval is, de aandelenmarkt 5.000 tot 10.000 punten hoger zou noteren en de economische groei met ruim 4 procent, in plaats van 3 procent gestegen zijn...met bijna geen inflatie."

Maandag zei voorzitter van de Chicago Fed Charles Evans in een interview met CNBC dat een zwakkere inflatie de Fed de ruimte geeft om het monetaire beleid voorlopig niet verder te verkrappen.

De euro/dollar werd maandagavond verhandeld op 1,1302. Dat was vrijdagavond nog 1,1283.

Stijgers en dalers

Nadat JPMorgan en Wells Fargo afgelopen vrijdag het cijferseizoen aftrapten, was het maandag de beurt aan Citigroup en Goldman Sachs.

Goldman zag de resultaten afgelopen kwartaal onder druk staan, maar deed het met de winst toch beter dan analisten hadden verwacht. De omzet viel wel tegen. Verder ging het dividend van de zakenbank omhoog. Het aandeel leverde 3,2 procent in.

Citigroup wist wel meer winst te maken, ondanks een omzetdaling, en verraste analisten positief. "Zowel de consumentenbank als de bank voor institutionele klanten presteerden goed", stelde CEO Michael Corbat. Toch daalde het aandeel Citi 0,1 procent.

Tot dusver kwamen al 29 bedrijven binnen de S&P500 met cijfers. "79,3 procent van hen deed beter dan verwacht", volgens KBC Bolero.

Verder neemt afvalverwerker Waste Management sectorgenoot Advanced Disposal over voor bijna 5 miljard dollar. Waste Management steeg 2,8 procent. Advanced Disposal zag de beurswaarde met maar liefst 19 procent stijgen.

Apple handelde grofweg vlak na een verkoopadvies van New Street Research. Analisten maken zich zorgen over de verkoop van de iPhone. Ondanks een verlaging van de consensus, meent New Street dat deze nog altijd te optimistisch is over een herstel in het kwartaal dat eindigt in juni.

Netflix, dat dinsdag nabeurs de boeken opent, daalde 1,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 15, 2019 13:26 ET (17:26 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.