*

Nieuws Buitenland

Fed-bestuurder Rosengren staat open voor andere aanpak inflatiedoel

dinsdag 16 april 2019 08:30

Voorzitter Boston Fed denkt aan ruimere bandbreedte inflatie.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve moet overwegen om het specifieke inflatiedoel van 2 procent los te laten en in plaats daarvan een ruimere bandbreedte te hanteren voor de ontwikkeling van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten. Dit zei de voorzitter van de Boston Fed Eric Rosengren maandagavond laat in een toespraak in North Carolina.

De Fed streeft sinds 2012 naar een prijsstabiliteit van 2 procent maar wist dat niveau nooit duurzaam te handhaven. Volgens Rosengren, die stemrecht heeft binnen het beleidscomité van de centrale bank, heeft het inflatiedoel van 2 procent tot nu toe vooral als een plafond gediend bij prijsstijgingen.

Daarom kijkt de centrale bank inmiddels naar een aanpassing van het monetaire beleid op dit vlak, waarbij alternatieven voor de strakke 2 procent doelstelling worden overwogen. Rosengren zou graag zien dat de Fed kiest voor een systeem waarbij de inflatie wat kan schommelen.

"We moeten mogelijk accepteren dat de inflatie ten tijde van een recessie onder de 2 procent komt en ons inzetten om te streven naar een inflatie van boven de 2 procent wanneer het [economisch] goed gaat, zodat er meer ruimte is binnen het monetaire beleid om een volgende recessie vervolgens het hoofd te bieden", zei Rosengren.

In zijn toespraak kwam de Fed-bestuurder niet met details over hoe een dergelijke inflatie bandbreedte zou worden uitgewerkt. De Fed verhoogde de rente voor het laatst in december en zal de federal funds rate in 2019 vermoedelijk niet verhogen. Dit heeft vooral te maken met de inflatie, die onder de 2 procent noteert. In februari stegen de Amerikaanse consumentenprijzen met 1,5 procent.

"Een van de redenen dat het beleidscomité geduld heeft met het bepalen van toekomstige rente-aanpassingen, ondanks de krappere arbeidsmarkten, is omdat we wachten op meer overtuigend bewijs dat de inflatie weer op 2 procent uitkomt en ook duurzaam op dat niveau blijft", zei Rosengren maandag.

Over de staat van de Amerikaanse economie is de Fed-functionaris wel tevreden, zeker wanneer gekeken wordt naar twee belangrijke maatstaven van de centrale bank: stabiele prijzen en een maximale werkgelegenheid die op een duurzaam niveau verkeert.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 16, 2019 02:30 ET (06:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.