*

Nieuws Buitenland

Valuta dinsdag: dollar deze week speelbal van macrodata

dinsdag 16 april 2019 09:31

Duitse ZEW-index en Amerikaanse productiecijfers dinsdag in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar heeft het nog altijd niet makkelijk ten opzichte van de euro en kan in de loop van de week in roeriger vaarwater terechtkomen na de publicatie van Amerikaanse macro-economische cijfers, waaronder de industriële productie. Mochten deze data teleurstellen, dan is een verdere verzwakking van de dollar waarschijnlijk.

"We hebben de afgelopen maanden een relatief sterke dollar gezien", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "De laatste tijd zagen we de euro een redelijke correctie maken, omdat het zogeheten safe-haven-effect naar de achtergrond is verschoven. Met iets meer dan 1,1300 dollar voor een euro op het bord en een heel smalle bandbreedte, denk ik dat de eerdere koersverwachtingen voor de dollar voor dit jaar niet meer zo actueel zijn", aldus Van der Meer.

Van der Meer voorziet dat de druk van de dollar in elk geval niet minder wordt op basis van de renteverwachtingen voor de Verenigde Staten. "De macrocijfers van het land zijn onverminderd goed en daarmee een stimulans voor de dollar, maar een Federal Reserve die daar een aanleiding in kan zien toch de rente te verhogen, legt daarmee indirect weer een druk op de groeiperspectieven. Veel groei is goedkoop gefinancierd en een stijgende rente maakt de leningen duurder. Het is daarmee waarschijnlijk dat de Fed de rente laat staat waar deze staat en dat houdt de dollarkoers in toom", aldus de valutahandelaar van Ebury dinsdag.

Van der Meer legt het accent voor dinsdag op twee cijfers: de Duitse ZEW-vertrouwensindex en de industriële productie van de Verenigde Staten. "Mocht de ZEW-index dinsdag positief verrassen dan verwachten we dat de euro aan kracht wint", aldus Van der Meer.

Voor het Britse pond duiden de perspectieven op een zijwaarts patroon in een korte handelsweek in aanloop naar Pasen en zeer stroef verlopende onderhandelingen over de Brexit tussen de Britse premier Theresa May en Labour-leider Jeremy Corbyn.

De macro-economische agenda van dinsdag bevat de werkloosheid van het Verenigd Koninkrijk over februari en de bouwproductie van de eurozone over dezelfde maand en de Duitse ZEW-vertrouwensindex over april.

De Britten lijken in staat te zijn geweest de werkloosheid op 3,4 procent te handhaven, zo geven de prognoses dinsdag aan. Voor de bouwproductie is geen raming beschikbaar. De Duitse verwachtingsindex komt naar verwachting uit op 1,5 positief tegen 3,6 negatief in maart, toen een flink beter cijfer dan de verwachting van destijds van 11,0 negatief.

In de Verenigde Staten staan er twee cijfers op de agenda: de industriële productie over maart en de vertrouwensindex van huizenbouwers over april.

De industriële productie komt in maart op maandbasis naar verwachting 0,2 procent hoger uit, nadat in februari de toename 0,1 procent op maandbasis bedroeg. De capaciteitsbezetting loopt naar verwachting op van 78,2 procent in februari naar 79,2 procent in maart.

De Amerikaanse huizenbouwers hebben in de prognoses vooraf iets meer aan vertrouwen gewonnen. De index loopt vermoedelijk op van 62 naar 63 in april.

De euro noteerde dinsdagochtend vlak op 1,1301 dollar. De Europese munt won iets meer dan 0,1 procent ten opzichte van de Britse munteenheid op 0,8642 pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 16, 2019 03:31 ET (07:31 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.