*

Nieuws Buitenland

Resultaten ASML licht boven verwachting

woensdag 17 april 2019 07:15

Omzetgroei voor tweede kwartaal voorzien.

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft een zwakke jaarstart achter de rug, maar als een grote verrassing kwam dit niet, na een waarschuwing van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector bij de laatste jaarcijfers. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van ASML.

Toch lagen de resultaten afgelopen kwartaal wel iets hoger dan ASML zelf had voorzien, benadrukte CEO Peter Wennink. Dat was volgens de topman te danken aan meevallende afleveringen voor EUV en een dito winstgevendheid bij DUV.

"De outlook voor de rest van het jaar blijft onveranderd, waarbij wel een groeiversnelling zien gedurende 2019", aldus Wennink, die daarbij vooral te spreken was over het segment Logic.

Er werd door ASML een omzet behaald van 2.229 miljoen euro, waarbij de outlook op 2,1 miljard euro lag. Zoals gebruikelijk verwachtte de markt dat de toeleverancier de eigen outlook grosso modo zou halen.

Overigens zorgde de outlook toen aanvankelijk wel voor een schrikreactie op de handelsvloer. Maar nadat ASML eerder dit jaar al opmerkte dat de zwakke jaarstart onder meer het gevolg was van brand bij een toeleverancier die de omzet met 300 miljoen euro drukt, sloeg het sentiment om.

De gevolgen van de brand zullen grotendeels in het tweede kwartaal worden goedgemaakt, denkt ASML.

Naast de omzet meldde ASML een brutomarge van 41,6 procent over het eerste kwartaal, tegenover een verwachting van circa 40 procent.

Netto verdiende de onderneming 355 miljoen euro, ofwel 0,84 euro per aandeel.

De orders kwamen in het afgelopen kwartaal uit op 1.399 miljoen euro, tegenover 1.587 miljoen euro een kwartaal eerder.

Vierde kwartaal 2018

In de laatste drie maanden van 2018 kwam ASML uit op een omzet van 3.143 miljard euro, nipt meer dan de afgegeven outlook van 3,0 miljard euro.

De brutomarge viel in de laatste maanden van vorig jaar wel tegen. Terwijl ASML vooraf mikte op circa 48 procent, bedroeg de marge slechts 44,3 procent. Dit leverde dit een nettowinst op van 788 miljoen euro, of 1,87 euro per aandeel.

Outlook

Voor het lopende tweede kwartaal mikt ASML op een omzet van 2,5 miljard tot 2,6 miljard euro met een brutomarge tussen de 41 en 42 procent.

De eerder afgegeven doelen voor 2020 en daarna, werden woensdag door ASML herhaald.

Spionage

Vorige week werd de markt opgeschrikt na berichtgeving door het Financieele Dagblad dat ASML het slachtoffer is geworden van 'Chinese spionage'.

De kwestie speelde in 2015 toen oud-medewerkers data stalen en gebruikten bij de oprichting van XTAL. Dit bedrijf werd in 2018 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding ter waarde van 223 miljoen dollar. Aangezien XTAL inmiddels failliet is, lijkt de kans klein dat ASML dit bedrag ook echt zal ontvangen.

"We hebben deze diefstal zelf ontdekt en hebben meteen juridische stappen genomen. Dit speelde een paar jaar geleden en is terug te vinden in de database van de rechtbanken. Het gaat om een klein onderdeel van ons bedrijf in Silicon Valley waar software-programma's voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen", luidde de reactie van ASML.

Enkele uren later volgde een tweede bericht vanuit Veldhoven. CEO Peter Wennink nam afstand van elke implicatie dat het bedrijf slachtoffer is geworden van Chinese spionage.

"De suggestie dat we op een of andere manier slachtoffer waren van een nationaal complot is onjuist", aldus de topman.

De Vereniging van Effectenbezitters was kritisch.

"Waarom zijn aandeelhouders niet op de hoogte gebracht over deze casus en wat is de precieze chronologie der dingen. We verwachten uitleg op de aandeelhoudersvergadering", aldus de VEB. Daarbij wil de vereniging ook weten of er aanpassingen van het controle- en risicobeheersingssysteem van ASML nodig waren om herhaling te voorkomen en of deze ook daadwerkelijk zijn doorgevoerd.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen vindt het een "oud opgeklopt verhaal".

XTAL hield zich bezig met 'computational lithography' en niet met het belangrijkste werk van ASML, de wafer stepper, aldus Versteeg. ASML heeft op dit gebied maar twee concurrenten, Nikon en Canon, die beiden technologisch "ver achter lopen". Versteeg herhaalde dan ook zijn Aanbevolen advies op ASML.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 17, 2019 01:15 ET (05:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.