*

Nieuws Buitenland

Valuta: valutaparen bewegen zijwaarts

woensdag 17 april 2019 09:43

Focus op macrodata uit eurozone en Verenigde Staten.

(ABM FN-Dow Jones) De belangrijkste valutaparen bewegen ook woensdag voornamelijk zijwaarts, waarbij op de laatste twee dagen van de verkorte handelsweek de aandacht uitgaat naar de macrocijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten en de eventuele verrassingen die deze met zich meebrengen.

"Zonder de dossiers die de afgelopen weken de valutamarkten beheersten, zoals de Brexit en de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten, zijn de koersen van de belangrijkste munteenheden onderhevig aan macrocijfers", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News.

De dollar heeft van dinsdag op woensdag per saldo weinig tot geen beweging laten zien ten opzichte van de euro. "De Europese munt lijkt lijkt aan het uitbodemen. Voor de periode tot aan het einde van dit jaar verwachten wij een aantrekkende beweging voor de euro, die de munt aan het einde van het jaar rond 1,1600 moet brengen", aldus Boele, die deze trend mede laat afhangen van een verbetering in de macrodata uit het eurogebied.

De centrale bank van China injecteerde woensdag bijna 54 miljard dollar in het bankensysteem om aan de vraag naar contanten te voldoen. Voor de Chinese yuan had dit ten opzichte van de dollar vrijwel geen gevolgen.

De export van Japan over maart daalde op jaarbasis 2,4 procent, minder dan de verwachte afname met 2,7 procent.

De voorlopige groei van de economie van China over het eerste kwartaal kwam uit op 6,4 procent op jaarbasis, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 6,3 procent.

De Chinese detailhandelsverkopen over maart zijn in een hoger tempo gegroeid. De verkopen stegen in maart met 8,7 procent op jaarbasis. In de voorgaande maanden ging het om een groei van 8,2 procent. Op maandbasis was er in maart een groei van 0,91 procent, terwijl dit een maand eerder nog 0,82 procent was.

De industriële productie over dezelfde maand van het land is duidelijk harder gegroeid dan in de maanden ervoor. De productie ging in maart met 8,5 procent omhoog. In de voorgaande maanden ging het nog om een groei van 5,3 procent. Economen rekenden voor maart op een groei van slechts 6,0 procent.

De agenda voor woensdag bevat verder de lopende rekening van de eurozone over februari, de definitieve inflatie van Italië over maart, de inflatie en producentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk over maart, de handelsbalans van de eurozone over februari en de definitieve inflatie van de muntunie over maart.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in maart minder hard dan in februari, bleek begin deze maand uit voorlopige cijfers. Er worden hierin geen veranderingen verwacht.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag de handelsbalans en de groothandelsvoorraden over februari naar buiten, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 13 april van dit jaar. Om 20.00 uur verschijnt het Beige Book van de Federal Reserve, de leidraad voor het beleidsorgaan voor het rentebesluit dat over twee weken bekend wordt gemaakt.

De Amerikaanse handelsbalans kende over februari naar verwachting een tekort van 53,8 miljard dollar. Een maand eerder was dit 51,15 miljard dollar.

De groothandelsvoorraden liepen in februari naar verwachting met 0,4 procent op. In januari van dit jaar stond er een stijging met 1,2 procent op maandbasis in de boeken.

Voor de olievoorraden wordt gerekend op een daling met 1,1 miljoen vaten tegen 7,029 miljoen vaten over de week die eindigde op 6 april.

Bestuurslid Sabine Lautenschlager van de Europese Centrale Bank neemt woensdag deel aan een conferentie die wordt georganiseerd door de NGFS.

De voorzitter van de Fed van Philadelphia Patrick Harker houdt een lezing bij een afdeling van de Amerikaanse kamer van koophandel.

Zijn ambtsgenoot van de Fed van St. Louis houdt een redevoering bij de zogeheten Hyman P. Minsky conferentie.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zijn aanwezig bij een conferentie op het Witte Huis.

De euro noteerde woensdag op 1,1316 dollar, een plus van 0,3 procent. De Europese munt ging eveneens met 0,3 procent omhoog naar 0,8668 Britse pond. De dollar noteerde woensdag op 111,9960 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 17, 2019 03:43 ET (07:43 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.