*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

woensdag 17 april 2019 11:49

Markt niet geïmponeerd door reeks macrocijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag verdeeld na een reeks macrocijfers die voor China redelijk gunstig oogden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een verlies van 0,2 procent op 388,5 punten. De Duitse DAX noteerde vrijwel onveranderd 12.097,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plusje van 0,1 procent met een stand van 5.533,92 punten. De Britse FTSE 100 noteerde woensdag ook 0,1 procent hoger op 7.470,11 punten.

Vanochtend vroeg kwam er al een reeks macro-economische data uit Azië de markt in. De export van Japan over maart daalde op jaarbasis 2,4 procent, minder dan de verwachte afname met 2,7 procent.

De voorlopige groei van de economie van China over het eerste kwartaal kwam uit op 6,4 procent op jaarbasis, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 6,3 procent.

De Chinese detailhandelsverkopen over maart zijn in een hoger tempo gegroeid. De verkopen stegen in maart met 8,7 procent op jaarbasis. In de voorgaande maanden ging het om een groei van 8,2 procent. Op maandbasis was er in maart een groei van 0,91 procent, terwijl dit een maand eerder nog 0,82 procent was.

De industriële productie over dezelfde maand van het land is duidelijk harder gegroeid dan in de maanden ervoor. De productie ging in maart met 8,5 procent omhoog. In de voorgaande maanden ging het nog om een groei van 5,3 procent. Economen rekenden voor maart op een groei van slechts 6,0 procent.

De centrale bank van China injecteerde woensdag bijna 54 miljard dollar in het bankensysteem om aan de vraag naar contanten te voldoen.

De lopende rekening van de eurozone over februari daalde op maandbasis van 37 miljard euro naar 27 miljard euro. De handelsbalans van de eurozone over februari liet een overschot zien van 17,9 miljard euro, op jaarbasis een stijging met 1,4 miljard euro.

De definitieve inflatie van de muntunie over maart kwam op maandbasis uit op 1,0 procent en op jaarbasis op 1,4 procent, gelijk aan de verwachtingen

De definitieve inflatie van Italië over maart kwam op maandbasis uit op 0,3 procent en op jaarbasis op 1,0 procent. Dit impliceerde geen wijziging ten opzichte van de voorlopige gegevens.

De inflatie van het Verenigd Koninkrijk over maart stabiliseerde op 1,9 procent op jaarbasis. Er was gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 2,0 procent.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag de handelsbalans en de groothandelsvoorraden over februari naar buiten, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 13 april van dit jaar. Om 20.00 uur verschijnt het Beige Book van de Federal Reserve, de leidraad voor het beleidsorgaan voor het rentebesluit dat over twee weken bekend wordt gemaakt.

De Amerikaanse handelsbalans kende over februari naar verwachting een tekort van 53,8 miljard dollar. Een maand eerder was dit 51,15 miljard dollar.

De groothandelsvoorraden liepen in februari naar verwachting met 0,4 procent op. In januari van dit jaar stond er een stijging met 1,2 procent op maandbasis in de boeken.

Voor de olievoorraden wordt gerekend op een daling met 1,1 miljoen vaten tegen 7,029 miljoen vaten over de week die eindigde op 6 april.

Bestuurslid Sabine Lautenschlager van de Europese Centrale Bank neemt woensdag deel aan een conferentie die wordt georganiseerd door de NGFS.

De voorzitter van de Fed van Philadelphia Patrick Harker houdt een lezing bij een afdeling van de Amerikaanse kamer van koophandel.

Zijn ambtsgenoot van de Fed van St. Louis houdt een redevoering bij de zogeheten Hyman P. Minsky conferentie.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zijn aanwezig bij een conferentie op het Witte Huis.

Olie noteerde woensdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het hoger op 64,44 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 72,09 dollar moest worden neergeteld, een winst van 0,5 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1312 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1306 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1284 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Danone heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet zien stijgen, ondanks een moeilijke vergelijkingsbasis, en verwacht dat het groeitempo vanaf het tweede kwartaal verder zal toenemen. De koers van het aandeel Danone moest woensdag 1,7 procent prijsgeven.

Roche heeft de omzet over het eerste kwartaal van 2019 zien stijgen, waarbij de verkopen uit vooral de dominante farmaceutische divisie aantrokken. Roche verhoogde woensdag op basis van de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar zijn outlook voor het lopende boekjaar 2019. Roche verwacht verder een stijging van het dividend over 2019, uitgedrukt in Zwitserse franken. Het aandeel leverde 0,1 procent van zijn koers in.

CEO Ralph Hamers van ING heeft zowel de Duitse regering als Commerzbank-CEO Martin Zielke gevraagd om in gesprek te gaan over een mogelijke overname, waarna Zielke dat heeft afgewezen. Dat meldde de Duitse website Managermagazin dinsdag. ING ging met 0,5 procent omlaag, terwijl het aandeel Commerzbank woensdag 3,2 procent won.

ASML heeft een zwakke jaarstart achter de rug, maar als een grote verrassing kwam dit niet, na een waarschuwing van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector bij de laatste jaarcijfers. ASML won 2,5 procent.

Vopak heeft in het eerste kwartaal van 2019 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een hogere omzet. Het concern meldde woensdag verder goed gepositioneerd te zijn om de wereldwijde terminalportfolio te laten groeien in overeenstemming met langetermijnmarktontwikkelingen en richt zich daarbij op 1 tot 3 kansen op industriële terminals en 1 tot 3 investeringsmogelijkheden voor gas in de periode 2019 - 2020. Vopak dikte woensdag 5,1 procent aan.

ING heeft in aanloop naar de kwartaalcijfers van Unilever donderdag het koersdoel verlaagd van 62,00 euro naar 57,38 euro, maar handhaaft het koopadvies. De koers van het aandeel Unilever noteerde woensdag 1,4 procent lager.

Het aandeel Juventus noteerde woensdag 16,2 procent lager na de uitschakeling in de kwartfinale van de Champions League.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden nog geen 0,1 procent in het groen.

De S&P 500 index sloot dinsdag een fractie hoger op 2.907,06 punten. De Dow Jones-index steeg 0,3 procent tot 26.452,66 punten en de Nasdaq steeg 0,3 procent tot 8.000 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 17, 2019 05:49 ET (09:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.