*

Nieuws Buitenland

Geringe tot matige groei Amerikaanse economie - Beige Book

woensdag 17 april 2019 20:16

Arbeidsmarkt krap en daardoor aanhoudende loondruk volgens Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse economie groeide tussen maart en begin april in een "gering tot gematigd" tempo. Dit bleek woensdagavond uit het Beige Book van de Amerikaanse Federal Reserve, dat zich baseert op data verzameld in de twaalf districten van de Fed. Het verslag dient als leidraad voor de komende beleidsvergadering.

In het algemeen blijven de maakindustrie en de agrarische sector zich zorgen maken over de impact van Chinese importtarieven, waardoor de kosten stijgen en het moeilijk is deze door te berekenen aan klanten. Daar komt nog eens bij dat bepaalde regio's ook te kampen hadden met sneeuwstormen en overstromingen. Dat zou kunnen leiden tot een latere zaaitijd in regio's rond St. Louis, Chicago en Minneapolis.

De krappe arbeidsmarkt maakt het voor veel bedrijven nog steeds lastig om vacatures te vervullen, zeker binnen de maakindustrie en de bouw, aldus het Beige Book. Daarom hebben diverse bedrijven hun lonen iets verhoogd en sociale voorzieningen uitgebreid.

De retailsector stond wat onder druk, volgens de verslaglegging, waarbij in bepaalde gevallen het winterweer als reden werd aangevoerd. In de regio Cleveland waren retailers positiever over de komende maanden, omdat de temperaturen dan oplopen en vanwege diverse feestdagen.

In de toeristische sector was het beeld gemengd. Zo daalde de bezettingsgraad van hotels in New York tot ruim onder het niveau in dezelfde periode in 2018 en de verkoop van kaartjes voor Broadway shows ook, aldus het Beige Book. In de regio Philadelphia waren ondervraagden echter positiever, onder meer omdat een late sneeuwstorm meer toeristen naar de skiresorts lokte.

Een lichtpuntje bleek de Amerikaanse huizenmarkt, waar lagere hypotheeklasten kunnen duiden op een sterk voorjaar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 17, 2019 14:16 ET (18:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.