*

Nieuws Buitenland

Valuta: mogelijk stilte voor de storm

donderdag 18 april 2019 10:33

Diepe dip in volatiliteit dollar.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar beweegt de laatste tijd binnen een steeds krappere bandbreedte en dat gebrek aan volatiliteit zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een sterke koersbeweging. Dat zei Paul Erdmann van Ebury donderdag, wijzend op een recent rapport van technisch valuta-analist Callum Thomas van TopDown Charts, dat werd opgepikt door persbureau Bloomberg.

Volgens Thomas was de volatiliteit de afgelopen vijfentwintig jaar maar drie keer eerder zo laag - in 1996, 2007 en 2014 - en schoot de dollarkoers in de maanden daarna steevast sterk omhoog. De analist sluit niet uit dat het ook een signaal kan zijn voor een sterke beweging omlaag, zoals in 2002, hoewel de volatiliteit toen minder terugviel. Thomas gokt zelf op een daling, onder andere vanwege de koerswijziging van de Fed, die voorlopig de rente niet meer gaat verhogen.

Momenteel is het in elk geval nog uitzonderlijk rustig. De euro ging donderdag wat lager tegenover de dollar nadat woensdag de raming voor de Duitse economische groei opnieuw neerwaarts werd bijgesteld, zei Erdmann. De rendementen op de tienjarige Bund stegen daarop met 2 basispunten.

Het groeicijfer uit China viel juist mee, waardoor er meer kapitaal stroomde naar de aandelenmarkt in het Aziatische land. Beleggers zijn bang om de bullmarkt te missen, volgens Erdmann.

Donderdag zijn er inkoopmanagersindices uit Duitsland en de eurozone waar naar wordt gekeken. Het Duitse cijfer wees op een snellere groei van de bedrijvigheid, met een stijging van 51,4 in maart naar 52,1 in april en in de eurozone waren de cijfers ook iets positiever dan een jaar eerder.

"De economie in de eurozone is het tweede kwartaal met een tegenvaller begonnen", concludeerde econoom Chris Williamson van Markit donderdag. De cijfers dragen volgens Williamson bij aan de zorgen over het economische herstel nu de eenmalige factoren die de economisch activiteiten afgelopen jaar nog drukten nauwelijks verbetering laten zien. Williamson sprak van een "zeer bescheiden groei".

De euro, die de laatste week dichtbij 1,1300 dollar bleef, noteerde donderdag na publicatie van het Duitse cijfer een kwart procent lager op 1,1274 dollar. Het Britse pond stond eveneens licht lager op 1,3022 dollar. De Amerikaanse munt daalde iets ten opzichte van de Japanse yen, op 111,89 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 18, 2019 04:33 ET (08:33 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.