*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

donderdag 18 april 2019 20:57

Prijs vat ruwe olie stijgt op weekbasis 0,2 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, waarbij de olieprijs gedurende het verloop van de handelsdag in een krappe bandbreedte bewoog, maar rond het hoogste niveau in vijf maanden bleef schommelen.

Een dag eerder sloot de olieprijs licht lager, ondanks een afname van de Amerikaanse olievoorraden.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de Amerikaanse olievoorraden in de week eindigend op 12 april onverwacht zijn gedaald met 1,4 miljoen vaten tot een totaal van 455,2 miljoen vaten. De benzinevoorraden slonken met 1,2 miljoen vaten tot 228,0 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 0,4 miljoen afnamen tot 127,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen nam toe van 86,4 naar 87,7 procent.

Sancties tegen Venezuela en de vervaldatum van Amerikaanse ontheffingen voor importeurs van Iraanse olie leidden tot zorgen over de aanvoer van olie, aldus analisten. Geruchten doen de ronde dat de Amerikaanse sancties tegen de twee landen strenger zouden kunnen worden en dat dat zou kunnen resulteren in het einde van het OPEC+ akkoord, waarbij de feitelijke kartelleider Saoedi Arabiƫ en niet OPEC-leden, onder leiding van Rusland, hun productie inperken ter ondersteuning van de olieprijs.

"Zorgen over het aanbod blijven bestaan, vanwege de Amerikaanse sancties tegen Iran en Venezuela en de burgeroorlog in Libiƫ, maar de OPEC+ overeenkomst was de 'grotere' factor in de markt", zei marktanalist Alfonso Esparza van Oanda. "De deal om productie te beperken heeft de olieprijs gestabiliseerd ondanks de hoge Amerikaanse productie", voegde hij toe.

Een mei-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag 0,4 procent hoger, ofwel 0,24 dollar, op 64,00 dollar per vat aan de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis steeg de olieprijs 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 18, 2019 14:57 ET (18:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.