*

Nieuws Buitenland

Streep door supermarktfusie Asda-Sainsbury (2)

donderdag 25 april 2019 08:59

N i e u w bericht, meer informatie na derde alinea

LONDEN (AFN) - De Britse supermarktketens Asda en Sainsbury mogen niet fuseren. De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) heeft dat besloten, omdat het samengaan zou leiden tot hogere prijzen bij onder meer winkels en tankstations. Ook zou er volgens de waakhond minder keuze voor consumenten zijn als de twee supermarktketens samen verder zouden gaan.

Sainsbury en Asda, dat een dochter is van de Amerikaanse winkelketen Walmart, kondigden de fusie een jaar geleden aan. Sainsbury zou bijna 3 miljard pond betalen aan Walmart, dat ongeveer 42 procent van het fusiebedrijf in handen zou krijgen. Qua marktaandeel zou de combinatie Sainsbury en Asda de Britse marktleider Tesco van de troon stoten.

De CMA kondigde in mei vorig jaar een onderzoek aan naar de voorgenomen fusie. Sainsbury gaf eerder dit jaar aan de prijzen van veel producten te willen verlagen met 1 miljard pond om zo alsnog goedkeuring te krijgen.

Topman Mike Coupe van Sainsbury stelde in een reactie dat de CMA ,,1 miljard pond uit de zakken van onze klanten haalt''. Volgens hem negeert de toezichthouder ook de ,,dynamische en zeer concurrerende'' aard van de markt.

Walmart liet weten teleurgesteld te zijn, maar richt zich nu op de positie van Asda als een zelfstandige winkelketen. ,,Walmart zal zorgen dat Asda daar voldoende middelen voor heeft'', stelt topvrouw Judith McKenna van Walmart International.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)