*

Nieuws Buitenland

Southwest Airlines voelt Boeing-problemen

donderdag 25 april 2019 13:19

DALLAS (AFN/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft in de eerste maanden van het jaar als verwacht fors minder winst gemaakt. De problematiek met Boeing 737 MAX-toestellen, die vanwege veiligheidskwesties aan de grond moeten blijven, zette een rem op de prestaties. Ook het negatieve effect van de shutdown van de Amerikaanse overheid ijlde nog na. Daarvoor had de maatschappij eerder al gewaarschuwd.

Southwest sloot het kwartaal af met een winst van 387 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 16 procent ten opzichte van de meetperiode een jaar eerder. De omzet steeg met 4 procent tot 5,1 miljard dollar.

Door de Boeing-affaire zag Southwest zich genoodzaakt duizenden vluchten te schrappen. Het bedrijf houdt tientallen 737 MAX-toestellen gedwongen aan de grond. De uiteindelijke impact op de kwartaalomzet was 200 miljoen dollar, waar het eerder rekende op een kostenpost van 150 miljoen dollar. De resultaten van de maatschappij waren evenwel iets beter dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend.