*

Nieuws Buitenland

'Wall Street verwerkt stortvloed aan cijfers'

donderdag 25 april 2019 14:52

NEW YORK (AFN) - Beleggers op Wall Street verwerken donderdag een stortvloed aan bedrijfscijfers. Voor techreus Microsoft lonkt een hogere opening die de beurswaarde boven de 1000 miljard dollar stuwt. Andere bedrijven die de boeken openden zijn onder meer Facebook, Tesla en UPS. Aandelen van Amerikaanse banken komen waarschijnlijk in beweging na berichten over een mogelijke versoepeling van de zogeheten 'Volcker Rule' die handel voor eigen rekening verbiedt.

Technologiebedrijven maken zich op voor een hogere opening in het kielzog van sterke cijfers van Microsoft en Facebook. Eerstgenoemde deed goede zaken met zijn clouddiensten en behaalde in het afgelopen kwartaal flink hogere omzet en winst. Facebook voerde zijn opbrengsten met ruim een kwart op.

Tesla kwam ook met cijfers. De maker van elektrische auto's zette weer een verlies in de boeken na twee kwartalen op rij van zwarte cijfers. Het bedrijf werd naar eigen zeggen getroffen door onvoorziene omstandigheden, waardoor minder Tesla's van de band rolden.

Stijgende olieprijzen

De olieprijzen zetten de stijging door. De prijs voor een vat Brentolie steeg tot boven de 75 dollar, voor het eerst sinds oktober. De olieprijzen reageerden onder meer op het nieuws dat de Verenigde Staten zo snel mogelijk een einde willen maken aan de olie-ontheffingen op handelssancties tegen Iran.

Meerdere bedrijven kwamen met een teleurstellend handelsbericht naar buiten. Pakketbezorger UPS meldde een lagere winst mede vanwege het strenge winterweer. Industrieel concern 3M verlaagde zijn winstverwachting voor 2019 en schrapt duizenden banen. De in New York genoteerde Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier stelde eveneens zijn winst- en omzetverwachtingen voor dit jaar naar beneden toe bij.

Southwest Airlines

Luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines maakte als verwacht fors minder winst in het eerste kwartaal. De maatschappij kampt met de nawee├źn van de Boeing-affaire.

Er was ook nieuws op het overnamefront. Het Britse dochterbedrijf van winkelketen Walmart, Asda, mag van de Britse toezichthouder niet fuseren met branchegenoot Sainsbury. Verder liet Bristol-Myers Squibb weten dat de aandeelhouders akkoord zijn met de mega-overname van biotechnoloog Celgene. De farmaceut krikte ook zijn omzet en winst in het eerste kwartaal op.

De Dow-Jonesindex sloot woensdag 0,2 procent lager op 26.597,05 punten. De brede S&P 500 leverde eveneens 0,2 procent in, tot 2927,25 punten, en technologiebeurs Nasdaq zakte met eenzelfde percentage, naar 8102,02 punten.