*

Nieuws Buitenland

Kleine koerswinsten op Wall Street

vrijdag 26 april 2019 22:06

Markt verwerkt kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,3 procent hoger op 2.934,78 punten, terwijl de Dow Jones index 0,3 procent won op 26.543,33 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 0,3 procent bij op 8.146,40 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets blijven de bedrijfscijfers beleggers bezighouden, maar ging de aandacht vandaag ook uit naar Amerikaanse groeicijfers.

De groei kwam met 3,2 procent veel hoger uit dan de door analisten voorziene 2,3 procent. Analist Philip Marey van Rabobank meent dat het cijfer echter is vertekend door bijvoorbeeld de opbouw van voorraden. Hij denkt dat de groei daadwerkelijk rond de 2 procent lag.

"Het cijfer was goed, maar misschien niet zo goed als aanvankelijk gedacht", aldus Madden. De marktvorser wees erop dat de inflatie begin dit jaar meer vertraagde dan voorzien. Een brede maatstaf van de kerninflatie daalde naar 1,3 procent, tegenover 1,8 procent in het vierde kwartaal. Economen hadden 1,6 procent kerninflatie voorspeld, aldus Madden. Bovendien was de stijging van de voorraden hoog.

"Dit alles suggereert dat het beeld misschien niet zo optimistisch is als gedacht. Toch neemt dit niet weg dat de Amerikaanse economie er dit jaar naar verwachting sterk bij zal blijven liggen", aldus Madden.

De euro/dollar noteerde op 1,1149. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1145 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1130 op de borden.

De juni-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag dan ook 2,9 procent, ofwel 1,91 dollar, lager op 63,30 dollar, nadat de Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat hij oliekartel OPEC heeft gevraagd de olieprijzen omlaag te brengen.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de internetgigant donderdag nabeurs over het eerste kwartaal een verdubbeling van de nettowinst rapporteerde. Het aandeel sloot circa 2,5 procent hoger.

Ook Ford heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, met name vanwege "sterke" resultaten in Noord-Amerika. Het aandeel Ford won bijna elf procent.

Intel stelde ondanks beter dan verwachte resultaten teleur, vanwege een zwakke outlook voor het huidige kwartaal en het hele boekjaar. Het aandeel daalde circa negen procent.

Starbucks overtrof het afgelopen kwartaal de winstverwachting, maar de omzet stelde licht teleur. Het aandeel sloot circa een half procent hoger.

Exxon Mobil boekte in het eerste kwartaal een halvering van de nettowinst tot 2,35 miljard dollar, ofwel 0,55 dollar per aandeel, op een omzet van 63,63 miljard dollar. De resultaten stelden teleur. Het aandeel verloor meer dan twee procent.

Chevron rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 2,6 miljard dollar, ofwel 1,39 dollar per aandeel, op een omzet van 2,6 miljard dollar. Het aandeel leverde krap een procent in.

Colgate-Palmolive heeft het met zijn aangepaste winst per aandeel over het eerste kwartaal van 2019 iets beter gedaan dan voorzien. Het aandeel steeg bijna vier procent.

American Airlines wist in het in het eerste kwartaal met zijn winstgevendheid het iets beter te doen dan verwacht, maar zag zich vanwege de problemen met de Boeing 737 MAX ook genoodzaakt voorzichtiger te worden met zijn winstverwachting voor het hele jaar. Het aandeel verloor een procent.

Tesla verloor circa vijf procent, nadat de autobouwer eerder in de week met cijfers kwam.

Uber Technologies heeft de bandbreedte voor de uitgifteprijs per aandeel van zijn aanstaande beursgang vrijdag officieel aangekondigd. De Amerikaanse taxidienst mikt op een IPO-prijs van tussen de 44 en 50 dollar per aandeel, waarmee het bedrijf gewaardeerd zou worden tussen de 80 miljard en 90 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 26, 2019 16:06 ET (20:06 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.