*

Nieuws Buitenland

Wall Street op weg naar vlakke opening

maandag 29 april 2019 14:50

Handelsweek in teken Fed-rentebesluit en Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel vlak.

Daarmee lijken de Amerikaanse aandelenmarkten de opwaartse trend van vrijdag niet vast te kunnen houden. De S&P 500 en de Nasdaq sloten toen op recordniveau's, nadat robuuste economische groeicijfers compenseerden voor matige bedrijfsresultaten.

"Het Amerikaanse groeipercentage verraste de markt", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 3,2 procent, terwijl economen tussen de 2,0 procent en 2,3 procent voorspelden. "De euforie was echter van korte duur omdat uit de details bleek dat er veel was uitgegeven aan voorraden, terwijl de vaste investeringen laag waren. Daarnaast daalden de prijzen, wat op een zwakke vraag wijst", zei Madden. "Hoewel de cijfers niet zo goed waren als aanvankelijk werd gedacht, is de Amerikaanse economie nog steeds in veel betere vorm dan de meeste [andere] landen", voegde hij daar aan toe.

Naast een golf aan bedrijfscijfers krijgt de Amerikaanse belegger deze wee, ook op macro-economisch vlak een reeks publicaties te verwerken, waaronder het Amerikaans banenrapport aanstaande vrijdag en het rentebesluit van de Federal Reserve komende woensdag.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de bestedingen van de gemiddelde Amerikaan in maart op maandbasis met 0,9 procent zijn gestegen, terwijl de inkomens met 0,1 procent opliepen. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als één van de graadmeters voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt, noteerde in maart op maandbasis ongewijzigd. Op jaarbasis was in maart sprake van een stijging van 1,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1200. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1164 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1148 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 3,3 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, komt maandag nabeurs met cijfers. Het concern noteerde in aanloop naar de publicatie in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent hoger.

Spotify steeg voorbeurs 3,2 procent. De muziekstreamingdienst wist zijn nettoverlies in de eerste drie maanden van 2019 te verkleinen. Het concern is inmiddels de 100 miljoen betalende klanten gepasseerd.

Loews noteerde voorbeurs 3,4 procent hoger. Het Amerikaanse conglomeraat rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 394 miljoen dollar, ofwel 1,27 dollar per aandeel, op een omzet van 3,76 miljard dollar.

Dinsdag komen onder andere Apple, Merck en General Motors en General Electric met cijfers, gevolgd door Garmin, GlaxoSmithKline, Qualcomm en Fitbit een dag later.

In de tweede helft van de handelsweek komen onder andere Fiat Chrysler en DowDuPont met kwartaalcijfers.

Tesla noteerde voorbeurs 0,1 procent lager, na het nieuws van vrijdag dat CEO Elon Musk een herziene regeling heeft getroffen met de Securities and Exchange Commission over welke uitspraken hij moet laten goedkeuren door juristen, alvorens deze via Twitter te verspreiden.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 2.939,88 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 26.543,33 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 8.146,40 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 29, 2019 08:50 ET (12:50 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.