*

Nieuws Buitenland

Groei industrie China afgezwakt in april

dinsdag 30 april 2019 07:33

HONGKONG (AFN/BLOOMBERG) - De groei van de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in april afgezwakt. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureaus Markit en Caixin hebben gepubliceerd.

De inkoopmanagersindex zakte afgelopen maand naar een stand van 50,2 van 50,8 een maand eerder. Economen hadden in doorsnee juist verwacht dat de index licht zou stijgen tot 50,9. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De graadmeter staat nu al wel twee maanden op rij op een niveau van meer dan 50.

De Chinese overheid kwam met haar eigen inkoopmanagersindex voor april. Die noteerde een stand van 50,1 tegen 50,5 in maart. Hier werd door economen in doorsnee gerekend op een onveranderd niveau. De cijfers van de overheid richten zich meer op grote Chinese staatsbedrijven terwijl Caixin en Markit meer mikken op kleinere private ondernemingen.

Maatregelen

Uit de cijfers bleek dat er onder meer sprake was van een lichte afzwakking van de orderontvangst in de Chinese industrie. Wel vielen de nieuwe exportorders sterker uit dan in de voorgaande maand, wat door economen als een positief teken wordt gezien.

De Chinese regering is bezig verschillende maatregelen te nemen om te voorkomen dat de economie te sterk afzwakt, mede als gevolg van de aanhoudende handelsspanningen met de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal tekende de tweede economie van de wereld een groei op van 6,4 procent, stabiel vergeleken met het voorgaande kwartaal.