*

Nieuws Buitenland

Danske Bank negatiever gestemd

dinsdag 30 april 2019 10:06

Witwasschandaal houdt Deense bank bezig.

(ABM FN) Danske Bank heeft de outlook voor dit jaar neerwaarts bijgesteld en maakte bekend dat honderden aandeelhouders een rechtszaak zijn begonnen tegen de bank gerelateerd aan het witwasschandaal bij de Estse divisie. Dit maakte de Deense bank dinsdagochtend bekend.

Er lopen onderzoeken van Estse, Deense, Franse en Amerikaanse autoriteiten tegen de bank, na beschuldigingen dat Danske Bank circa 230 miljard dollar aan verdachte fondsen vanuit Rusland en andere voormalige Sovjet-staten naar Europa sluisde via een klein filiaal in Estland.

De bank doneerde 1,5 miljard Deense kroon, wat evenveel is als het gehele bruto-inkomen van de Estse niet-residentiële leningenportefeuille, aan initiatieven die financiële criminaliteit tegengaan.

Begin maart werd er een rechtszaak aangespannen tegen de bank om aandeelhouders te compenseren voor nalatigheid van de tak in Estland.

Later in dezelfde maand maakte de bank bekend dat er nog eens 169 andere zaken lopen gerelateerd aan het witwasschandaal, met totale claims van 3,5 miljard Deense kroon.

Danske Bank stelde het jaar minder goed te zijn begonnen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2018, vanwege afwaarderingen, hogere kosten en lagere rentebaten.

In het afgelopen kwartaal kwam de nettowinst uit op 2,79 miljard Deense kroon, ofwel circa 374 miljoen euro ten opzichte van 4,37 miljard kroon een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met 3,34 miljard kroon.

De netto-rentebaten vielen terug van 7,57 miljard tot 6,93 miljard kroon.

Hierdoor verwacht Danske nu dat de netto-rentebaten dit jaar lager zullen zijn dan in 2018, nadat eerder nog gekoerst op een vlak resultaat. Wel verwacht Danske dat de fee-inkomsten hoger zijn dit jaar en dat de kosten rond het niveau van 2018 zullen uitkomen.

De bank mikt verder onverminderd op een nettowinst van 14 miljard tot 16 miljard kroon dit jaar, maar bevat nu 1,3 miljard kroon aan opbrengsten uit de verkoop van Danica Pension Sweden.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 04:06 ET (08:06 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.