*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting verdeelde opening

dinsdag 30 april 2019 14:55

Gas terug na records.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een verdeelde opening op Wall Street. Richting de openingsbel noteerde de S&P 500 fractioneel boven het recordslot van maandag. De Nasdaq nam juist gas terug na het record van maandag met een openingsverlies van 0,1 procent in het verschiet. De Dow Jones index lag op koers voor een 0,3 procent hogere opening.

Tegenvallende inkoopmanagersindices uit China houden het sentiment tot nog toe in bedwang, volgens analisten van Monex Europe. Daar staat tegenover dat veel bedrijfscijfers die dinsdag voorbeurs verschenen beter waren dan verwacht.

Op macro-economisch vlak is er vanmiddag na de openingsbel aandacht voor een tweetal huizencijfers, waaronder over de aanstaande woningverkopen. Verder publiceert onderzoeksbureau Conference Board het consumentenvertrouwen over april en verschijnt over dezelfde maand de inkoopmanagersindex in de regio Chicago.

De Federal Reserve begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, waarna woensdagavond het rentebesluit wordt bekendgemaakt. Wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht maar de markt is wel benieuwd naar inzichten over de recente inflatie-ontwikkeling.

China en de Verenigde Staten zitten dinsdag in Beijing aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe ronden handelsbesprekingen. Minister van financiƫn Steven Mnuchin sprak voorafgaand aan de gesprekken de hoop uit dat er aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt. Volgens hem moet deze of volgende week, wanneer de Chinezen naar Washington komen, duidelijk worden of er ook daadwerkelijk een deal komt.

De euro noteerde vanmiddag op 1,1227 dollar. Het muntpaar verhandelde dinsdagochtend vroeg nog nipt onder 1,1200. Olie werd dinsdag een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Alphabet stond maandag nabeurs al flink onder druk en levert ook dinsdag in de elektronische voorbeurshandel 8 procent in. Het moederbedrijf van Google zag de winst in het eerste kwartaal onder druk staan vanwege de flinke boete die het in maart kreeg van de Europese Unie vanwege het misbruiken van zijn dominante marktpositie. Ook had het concern last van negatieve wisselkoerseffecten die naar verwachting ook in het tweede kwartaal aanhouden, waarschuwde Alphabet. De omzet uit advertentie-inkomsten kwam afgelopen kwartaal uit op 30,7 miljard dollar. dat was onder verwachting. Op jaarbasis was weliswaar sprake van een stijging van dik 15 procent, maar de omzetgroei bij Google advertising kwam in het vierde kwartaal van 2018 nog rond de 20 procent uit.

Verder is het een drukke dag met kwartaalcijfers van farmaceuten Merck, Pfizer en Eli Lilly, plus resultaten van General Electric en General Motors. De kwartaalcijfers van Mastercard en McDonald's werden ook voor de openingsbel bekendgemaakt.

De farmaceuten verhoogden allen hun outlook voor heel het jaar. Pfizer en Merck werden bovendien beloond voor beter dan verwachte resultaten en zagen de koersen met 1,0 en 1,3 procent stijgen. De omzet-ontwikkeling van Eli Lilly stelde teleur en dus daalde het aandeel 3,5 procent.

Zwaargewicht General Electric presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting, waarop het aandeel in de voorbeurshandel dik 8 procent steeg en ook McDonald's werd beloond voor de resultaten, die wel wat werden gedrukt door negatieve valutaschommelingen. Het aandeel van de fastfoodketen steeg vanmiddag 2 procent.

General Motors bleek afgelopen kwartaal winstgevender dan gedacht maar de omzet-ontwikkeling viel tegen. Mastercard zag de betalingen met zijn creditcard toenemen en de winst en omzet waren boven verwachting. GM leverde 2,4 procent in terwijl Mastercard 1,2 procent steeg.

Nabeurs volgen resultaten van Advanced Micro Devices en Apple. Concurrent Samsung maakte dinsdagochtend teleurstellende cijfers bekend over het afgelopen kwartaal. De winst daalde met 57 procent, onder meer door een afnemende vraag naar geheugenchips. De omzet daalde ook.

Apple boekte afgelopen kwartaal, het tweede van zijn lopende boekjaar, vermoedelijk een lagere omzet ten opzichte van een jaar eerder. Zelf rekent de techreus op 55 miljard tot 59 miljard aan omzet. De markt rekent op een omzet van 57,37 miljard dollar. Verder is de verkoop van iPhones afgelopen kwartaal naar verwachting opnieuw afgenomen ten opzichte van vorig jaar,

Slotstanden

De S&P steeg maandag 0,1 procent tot de hoogste stand ooit van 2.943,03 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde op een record van 8.161,85 punten, wat ten opzichte van vrijdag een stijging van 0,2 procent betekende. De Dow Jones index hield het bij een fractionele stijging tot 26.554,39 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 08:55 ET (12:55 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.