*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen verdeeld gesloten

dinsdag 30 april 2019 18:49

Tegenvallende cijfers China houden indexen in bedwang.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde vlak op 391,35 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.344,08 punten en de Franse CAC 40 index steeg ook 0,1 procent en sloot op 5.586,41 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.418,22 punten.

De Europese beurzen stonden dinsdag onder druk, nadat Wall Street een dag eerder op recordniveaus sloot, wat vragen opriep over hoe lang de rally kan doorgaan terwijl de stijgende olieprijzen de inflatie versterken.

De zorgen van beleggers zijn sinds begin 2019 afgenomen, nadat de Federal Reserve zijn toon matigde en de kansen op een harde Brexit werden vertraagd. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn echter nog niet opgelost.

Strateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management wees op een zogenaamd Goldilocks-scenario, waarbij de economische fundamentals niet te hoog of te laag zijn, met een groei boven de trend, een lage en stabiele inflatie en minimale volatiliteit.

"Er is sprake van alle drie deze voorwaarden in de Verenigde Staten, terwijl de groei in Europa aantoonbaar lager is dan de trend", zei hij. "De reden voor de terugkeer naar dit zogenaamde Goldilocks-scenario is echter hetzelfde in beide regio's: steun van de centrale bank", voegde hij toe.

Economisch nieuws was er volop. De economie van de eurozone bleek te zijn aangetrokken in het eerste kwartaal met een groeicijfer van 0,4 procent. Een kwartaal eerder was dit nog 0,2 procent. Het cijfer was iets beter dan verwacht. De werkloosheid in de eurozone daalde naar 7,7 procent in maart. Een jaar eerder was dit nog 8,5 procent. De Duitse werkloosheid zakte van 5,1 procent naar 4,9 procent in april. Het Duitse consumentenvertrouwen is stabiel in mei, volgens GfK. De Duitse consumentenprijzen zijn in april op jaar- en maandbasis met achtereenvolgens 2,0 procent en 1,0 procent gestegen.

In de ochtend hielden tegenvallende inkoopmanagersindices uit China het sentiment in bedwang, volgens analisten van Monex Europe.

Olie noteerde dinsdag tot 0,9 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1202. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1187 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1185 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Danske Bank daalde 9,6 procent, nadat de Deense bank meldde dat honderden aandeelhouders schadeclaims hebben ingediend na een witwasschandaal bij een filiaal van Danske in Estland. Ook de Scandinavische banken Nordea en Jyske Bank verloren terrein.

Ook de Spaanse bank Santander verloor 0,2 procent na tegenvallende resultaten. De winst daalde 10 procent. Banco Bilbao steeg 0,1 procent in Madrid.

AMS steeg 21,3 procent. De Zwitserse fabrikant van sensoren boekte beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers.

Beiersdorf won 3,3 procent in Frankfurt. De fabrikant van Niveau-producten groeide autonoom 6 procent in het eerste kwartaal.

Orange verloor 2,9 procent. De telefonie-aanbieder boekte iets minder omzet dan een jaar eerder in het eerste kwartaal, met name in Frankrijk, doordat er meer werd gestunt met prijzen. De doelstellingen voor het jaar werden gehandhaafd. Sectorgenoot Bouygues werd 4,5 procent minder waard.

In Londen leverde Glencore 2,6 procent in. De mijnbouwer verlaagde zijn productieverwachtingen na een zwak eerste kwartaal.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.931,35 punten. De Dow Jones index verloor 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 12:49 ET (16:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.