*

Nieuws Buitenland

'Verder onderzoek Europa naar Apple'

maandag 6 mei 2019 07:27

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek instellen naar Apple. Dat wordt in de komende weken bekendgemaakt, schrijft de Britse krant Financial Times. Apple heeft mogelijk misbruik gemaakt van zijn marktmacht.

De commissie had vorige maand al een voorlopig onderzoek ingesteld nadat muziekstreamingdienst Spotify had geklaagd over de praktijken van Apple. Dat heeft met Apple Music een concurrent van Spotify in huis, maar bepaalt ook de regels in de App Store.

Spotify meent dat de 15 tot 30 procent van de abonnementsom die het aan Apple af moet dragen voor in de App Store afgesloten abonnementen oneerlijk is. Temeer omdat het in de app niet mag adverteren dat je ook via de website abonnementen af kunt sluiten. Ook hoeven apps zoals Uber, die losse producten aanbieden, geen percentage aan Apple te betalen.

Onder meer Deezer, een branchegenoot van Spotify en Apple Music, en de Europese consumentengroep BEUC hadden dezelfde bezwaren als Spotify. Apple liet eerder al weten Spotify niet anders te behandelen dan andere bedrijven.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)