*

Nieuws Buitenland

Brussel onderzoekt mededingingsklacht Spotify tegen Apple - media

maandag 6 mei 2019 08:14

Streamingdienst beschuldigt techreus van machtsmisbruik.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie start een formeel mededingingsonderzoek naar Apple nadat streamingdienst Spotify een klacht indiende tegen machtsmisbruik. Dit meldde The Financial Times zondag op basis van bronnen.

De Zweedse muziekstreamingdienst vindt dat Apple de afgelopen jaren misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie bij het aanbieden van applicaties in de App Store. De techreus zou concurrenten van de eigen Apple Music muziekdienst belemmeren om hun diensten aan te bieden aan gebruikers die geen gebruik maken van Apple's betaaldienst. Apple ontvangt op deze manier 30 procent van de opbrengst.

In de Play Store van Google ondervindt Spotify deze beperkingen niet, zei het bedrijf in maart toen het de klacht indiende bij de Europese toezichthouder. Naast het vermeende machtsmisbruik zou Apple ook meerdere malen veiligheidsupdates hebben geweigerd en gedreigd hebben om Spotify uit mededingingsoogpunt uit de App Store te gooien.

Apple zelf vindt dat Spotify "misleidende retoriek" gebruikt. Volgens Apple wist Spotify jarenlang te groeien dankzij de opbrengsten van klanten die de app via de App Store kochten.

Het is niet voor het eerst dat de techreus in Brussel onder vuur ligt. In 2017 oordeelde de toezichthouder dat Apple 13 miljard euro aan achterstallige belasting moest terugbetalen in Ierland. Volgens Brussel was dit feitelijk een illegale vorm van staatssteun. Apple en de Ierse staat gingen in beroep tegen dat besluit. Later dit jaar oordeelt het Europese hof over de kwestie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 06, 2019 02:14 ET (06:14 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.