*

Nieuws Buitenland

Wall Street beperkt schade

donderdag 9 mei 2019 22:09

Trump sluit spoedige handelsdeal nog niet uit.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag lager gesloten maar wist de stevige verliezen van eerder op de dag grotendeels weg te poetsen.

De S&P 500 leverde uiteindelijk 0,3 procent in op een slotstand van 2.870,72 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent en sloot op 25.828,36 punten en de Nasdaq daalde 0,4 procent tot 7.910,59 punten.

Wereldwijd zijn de markten in de ban van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Hoewel Washington en Beijing vandaag en morgen opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten, zijn beleggers er niet gerust op dat er een deal wordt gesloten voordat vrijdag hogere Amerikaanse importtarieven gaan gelden op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Ook is de VS van plan om de hogere tarieven uit te breiden naar nog eens 325 miljard dollar aan Chinese producten.

"Beleggers hebben de nieuwe importtarieven op Chinese goederen niet ingeprijsd", volgens investeringsstrateeg Katie Nixon van Northern Trust Wealth Management, die er niet op rekent dat er de komende 24 uur alsnog een deal wordt gesloten.

"Er zijn nog steeds fundamentele kwesties die moeten worden opgelost", aldus de marktvorser.

De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat hij het wel mogelijk acht dat deze week een handelsakkoord wordt gesloten. Woensdagavond beschuldigde hij China nog van het schenden van afspraken. Donderdag sprak hij tijdens een persmoment in het Witte Huis over een "mooie" brief van zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping en de hoop dat de twee elkaar spoedig zullen spreken.

De meer verzoenende woorden van Trump donderdag zorgden ervoor dat de Amerikaanse beurzen een deel van hun verliezen wisten weg te werken.

De aandelenmarkten kenden dit jaar een goede start maar al het goede nieuws zit nu wel zo'n beetje in de koersen verwerkt, meent marktstrateeg Graham Secker van Morgan Stanley. De laatste ontwikkelingen in het Amerikaans-Chinese handelsconflict brengen opnieuw onzekerheid met zich mee en het is lastig te bepalen wat waar is en wat slechts geruchten of speculaties zijn, aldus Secker.

Macro-economische publicaties waren donderdag ondergeschikt aan het nieuws rond de handelsbesprekingen, ondanks dat er sprake was van een volle agenda.

Zo werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de VS in maart onverwacht zijn gedaald, de producentenprijzen in april zijn gestegen en het handelstekort in februari is opgelopen. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden minder dan verwacht.

De euro/dollar verhandelde donderdagavond op 1,1222. Donderdagochtend was het muntpaar rond de 1,1190 waard.

De olieprijs is donderdag gedaald. Op een settlement van 61,70 dollar verloor een vat West Texas Intermediate 0,42 dollar of 0,7 procent aan waarde ten opzichte van woensdag.

Toen steeg de olieprijs nadat bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week onverwacht flink zijn gedaald. Ook de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran stuwden de olieprijs. Donderdag was er juist aandacht voor de dreigende escalatie van het handelsconflict tussen China en de VS.

Bedrijfsnieuws

Intel kwam woensdag met een voorzichtige lange termijn outlook tijdens een beleggersdag en die viel de markt flink tegen. Donderdag daalde het aandeel 5,3 procent. De chipfabrikant rekent erop dat zowel de omzet als de winst per aandeel de komende drie jaren slechts met een "enkelcijferig" percentage zullen groeien. De groei wordt met name gedrukt door de afnemende verkoop van chips voor PC's. Ook staan de marges onder druk zei Intel, omdat de onderneming veel investeert in 10-nanometer technologie, die chips sneller en kleiner moet maken.

Sectorgenoot Advanced Micro Devices steeg 0,4 procent.

Het aandeel Chevron steeg 3,1 procent, nadat het olieconcern bekendmaakte het bod op Anadarko Petroleum niet te zullen verhogen om een concurrerend bod van Occidental te overtreffen. Chevron kan een beëindigingsvergoeding, of break-up fee tegemoet zien van 1 miljard dollar, dat zal worden gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen. Anadarko daalde 3,2 procent.

Disney rapporteerde woensdag laat een hogere dan verwachte winst, terwijl de omzet in lijn was met de verwachtingen. Het aandeel van het entertainmentconcern daalde 1,1 procent.

Etsy eindigde 10,8 procent lager. De online marktplaats rapporteerde woensdag nabeurs resultaten waaruit bleek dat de winst en omzet langzamer groeien dan verwacht.

Tapestry won 8,4 procent. De moedermaatschappij van de modelabels Coach en Kate Spade overtrof het afgelopen kwartaal de verwachtingen en kondigde tevens een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 1 miljard dollar.

Roku zag de beurswaarde met 28,1 procent toenemen. De streamingdienst rapporteerde woensdag laat een beter dan verwachte winst. Het concern verwacht bovendien dat de omzet in het huidige kwartaal de verwachtingen tevens zal overtreffen.

GoPro en DropBox komende donderdag nabeurs met kwartaalcijfers. GoPro sloot in aanloop naar de publicatie 5,2 procent hoger, terwijl het aandeel Dropbox 1,9 procent daalde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 09, 2019 16:09 ET (20:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.