*

Nieuws Buitenland

Correctie: Valuta: handelsbespreking in focus

vrijdag 10 mei 2019 09:49

Amerikaanse inflatiedata kunnen dollar steun bieden.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar blijft onder de 110,00 yen noteren, waarmee de Japanse munt nog steeds een veilige haven lijkt, terwijl de dollar zelf met een gematigde inflatie zich nog niet in de kijker speelde.

"Dat kan vandaag wel wat veranderen als de consumentenprijzen van de Verenigde Staten de huidige trend bevestigen", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. "Ondertussen blijven de valutamarkten afwachten wat er uit de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten komt. Gesteld dat beide landen er nu al uitkomen dan is dat gunstig voor de dollar", aldus de handelaar.

Naast de genoemde besprekingen en de Amerikaanse inflatiedata gaat de aandacht van Van der Meer vrijdag uit naar de Britse macro-economische agenda met daarop de exportdata, de stand van de economie en de industriële productie.

Vrijdagochtend verschenen er enkele macrodata. De Duitse handelsbalans over maart liet een stijging van de export en import zien nadat een maand eerder de export nog onder druk stond.

De industriële productie van Frankrijk over maart daalde met 0,9 procent tegen een stijging met 0,4 procent in februari. Vooraf lag de verwachting op een afname met 0,5 procent.

Vanochtend komen in het Verenigd Koninkrijk enkele cijfers naar buiten waar de markt tegen de achtergrond van de Brexit-onderhandelingen niet omheen lijkt te kunnen, namelijk de voorlopige groei van de economie in het eerste kwartaal, de handelsbalans over maart en de industriële productie over dezelfde maand.

Voor de economie wordt een groei van 0,5 procent voorzien tegen een plus van 0,2 procent een kwartaal eerder. Het tekort op de handelsbalans daalt naar verwachting van 14,1 miljard Britse pond naar 3,8 miljard Britse pond. De industriële productie komt in de prognoses op jaarbasis 0,8 procent hoger uit tegen een plus van 0,1 procent in februari. Op maandbasis ligt de verwachting op een stijging met 0,4 procent tegen een toename van 0,6 procent een maand eerder.

In de Verenigde Staten is het vrijdag relatief rustig, maar met inflatiedata over april is het nog altijd geen onbelangrijke middag.

Voor de stijging van de consumentenprijzen van de Verenigde Staten in april wordt vooraf uitgegaan van 0,4 procent, gelijk aan de inflatie op maandbasis in maart. Als de volatiele effecten van voedsel- en energieprijzen niet worden meegerekend komt de stijging op maandbasis uit op 0,2 procent tegen 0,1 procent. Op jaarbasis is de verwachting dat de prijzen met 2,1 procent zijn opgelopen tegen 1,9 procent in maart. Zonder volatiele prijseffecten wordt ook een inflatie van 2,0 procent voorzien tegen 2,0 procent een maand eerder.

De euro kostte vrijdag 0,1 procent meer en noteerde op 1,1229 dollar. De dollar steeg ten opzichte van de yen met 0,1 procent naar 109,8155 yen. De euro heeft van donderdag op vrijdag ook terreinwinst geboekt ten opzichte van het Britse pond op 0,8623 Britse pond.

Correctie: om de juiste euro/dollarkoers te vermelden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 10, 2019 03:49 ET (07:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.