*

Nieuws Buitenland

Apple verliest mededingingszaak bij Amerikaans Hooggerechtshof

maandag 13 mei 2019 16:34

Consumenten kunnen zaak doorzetten vanwege machtsmisbruik App Store.

(ABM FN-Dow Jones) Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft met een kleine meerderheid geoordeeld dat consumenten een rechtszaak tegen Apple vanwege machtsmisbruik mogen doorzetten. Dit werd maandag bekend.

De techreus wordt beschuldigd van het misbruiken van zijn dominante marktpositie om de prijzen in de App Store kunstmatig hoog te houden.

Het besluit van het Supreme Court maakt de weg vrij voor advocaten die via een groepsclaim hopen op honderden miljoenen dollars aan schadevergoedingen voor klanten die teveel hebben betaald. De eisers zijn het niet eens met de voorschriften dat alle iPhone applicaties alleen via de App Store van Apple mogen worden verkocht.

Apple staat al langer onder druk vanwege de transactiekosten van 30 procent die het rekent op applicaties uit de App Store. Onlangs spande de Zweedse streamingdienst Spotify nog een mededingingszaak aan bij de Europese Commissie vanwege een soortgelijke klacht.

Het aandeel Apple noteerde maandag ruim 5 procent lager, ook vanwege de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 13, 2019 10:34 ET (14:34 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.