*

Nieuws Buitenland

Valuta: markten voorlopig gedomineerd door risico-aversie

dinsdag 14 mei 2019 09:50

Duitse ZEW-index in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar is maandag ten opzichte van de yen naar het laagste punt in drie maanden tijd gedaald, terwijl ook de Zwitserse frank en goud door beleggers voor alle zekerheid als veilige haven werden opgezocht tegen de achtergrond van de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China.

"En daarmee wordt de sfeer op de valutamarkten momenteel vooral bepaald door een risicomijdende opstelling", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News.

China zal de heffingen verhogen tot maximaal 25 procent, per 1 juni. In totaal gaat het om 60 miljard dollar aan enkele duizenden Amerikaanse goederen.

Erdmann verwacht de komende week op basis van de huidige agenda geen al te grote verschuivingen. "Voor vandaag is de Duitse ZEW-index van belang, maar de grote dossiers als Brexit en het handelsconflict zijn gekoppeld aan respectievelijk de Europese verkiezingen en de G-20 top in juni in het Japanse Osaka", aldus Ermann.

De Duitse inflatie over april kwam uit op 1,0 procent op maandbasis tegen 0,4 procent in maart. Op jaarbasis beliep de prijsstijging vorige maand 2,0 procent tegen 1,3 procent een maand eerder. De cijfers waren conform verwachting.

Vandaag worden vanuit het Verenigd Koninkrijk de werkloosheidcijfers over februari tot en met april verwacht. Uit de eurozone volgt de industriƫle productie over dezelfde maand. Duitsland maakt de vertrouwensindex ZEW over mei bekend.

De Britse werkloosheid over de genoemde periode komt vermoedelijk uit op 3,9 procent, gelijk aan het percentage tot en met maart.

De industriƫle productie van de eurozone is in de prognoses met 0,3 procent op maandbasis afgenomen. Een maand eerder bedroeg de daling al 0,2 procent op maandbasis. Op jaarbasis komt de productie naar verwachting 0,8 procent lager uit tegen een daling met 0,3 procent in februari.

De Duitse ZEW-index komt naar verwachting uit op 5,0 tegen 3,1 een maand eerder. Voor de index die het sentiment rondom de huidige omstandigheden weergeeft wordt uitgegaan van 7,5 tegen 5,5 in april.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht dinsdag uit naar het vertrouwen van de ondernemers in het zogeheten kleinbedrijf in april en de importprijzen over april.

De eerste index stijgt naar verwachting van 101,8 in maart naar 102,5 in april. De importprijzen komen in de voorspellingen op maandbasis 0,6 procent hoger uit. Deze toename is gelijk aan een maand eerder.

De OPEC publiceert vandaag zijn maandelijkse olierapport, in dit geval over april.

In de VS is de voorzitter van de Federal Reserve van Kansas City voor een voordracht voor de Economic Club of Minnesota.

De euro noteerde dinsdag op 1,1236 dollar, een plus van 0,1 procent. De dollar steeg 0,5 procent naar 109,7400 yen. Daarmee bevindt de Amerikaanse zich nog altijd nipt boven zijn steunniveau. De dollar noteerde vlak ten opzichte van de Zwitserse frank op 1,0062 Zwitserse frank.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 14, 2019 03:50 ET (07:50 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.