*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting hogere opening

dinsdag 14 mei 2019 14:55

Markt herstelt na verkoopgolf na mislukken handelsdeal.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,7 procent in het groen.

Daarmee lijken de Amerikaanse aandelenmarkten licht te herstellen van de forse verliezen een dag eerder. De Dow en S&P 500 stevenen af op de slechtste maand mei in bijna 50 jaar, vanwege de escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Washington dreigt met importheffingen op nog eens bijna 300 miljard dollar aan Chinese importen, nadat Beijing maandag de invoertarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen verhoogde tot maximaal 25 procent, wat weer een tegenmaatregel was op de Amerikaanse verhoging van importheffingen op 200 miljard aan Chinese goederen van 10 procent tot 25 procent eind vorige week.

De terugval die dit veroorzaakte op de aandelenmarkten, volgde nadat de Amerikaanse indices de sterkste stijging in april boekte in ongeveer 10 jaar. De forse stijging begin dit jaar heeft de aandelenmarkten volgens marktvolgers kwetsbaarder gemaakt voor een terugval als gevolg van de toenemende internationale handelsproblematiek.

De rust keerde maandag enigszins terug op de markten nadat Trump op Twitter schreef dat binnen "drie of vier weken" duidelijk zal zijn of de recente trip van een Amerikaanse delegatie naar Beijing om de kwestie te bespreken succesvol was. "Ik heb het gevoel dat het erg succesvol zal zijn", tweette Trump.

"Voor beleggers neemt de onzekerheid weer toe en lijkt de zwakte zich op de wereldwijde kapitaalmarkten voort te zetten", zei portefeuillemanager Kim Catechis van Martin Currie echter.

Vermogensbeheerder Invesco vreest dat de VS meer gaan leunen op de importheffingen om het groeiende begrotingstekort te financieren, waardoor een handelsovereenkomst tussen de VS en China alleen maar verder uit zicht zal raken.

Dinsdagmiddag meldde Trump op Twitter dat Amerika nu in een veel betere positie is dan wanneer er eerder een deal was gesloten, hoe die er ook uit zou hebben gezien. Er vloeien namelijk miljarden dollars naar de VS dankzij de importheffingen, en dat betekent ook dat er banen terugkomen, meent hij.

"Andere landen zijn al met ons aan het onderhandelen omdat ze niet willen dat hen dit gebeurt", voegde Trump toe.

De president zei oneindig veel respect en vriendschap te hebben voor president Xi Jinping. "Maar ik heb hem vaak gezegd, dat het een geweldige deal voor de VS moet zijn, anders heeft het geen zin."

Echter, een snelle deal is nog altijd mogelijk, merkte Trump op.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de vertrouwensindex voor het klein- en middenbedrijf in april is gestegen tot het hoogste niveau in vier maanden. De NFIB-index steeg 1,7 punten tot een stand van 103,5.

Tevens werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in april op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling van 0,6 procent. De exportprijzen stegen in april op maand- en jaarbasis met 0,2 en 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1210. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1239 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1223 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot circa een procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde voorbeurs 0,7 procent hoger, nadat de techreus maandag een mededingingszaak bij het Amerikaanse hooggerechtshof verloor, waarbij werd geoordeeld dat consumenten een rechtszaak tegen Apple vanwege machtsmisbruik mogen doorzetten.

WalMart won voorbeurs 0,5 procent, nadat 's lands grootste retailer meldde een netwerk van efficiëntere e-commerce distributiecentra te bouwen, waardoor het concern in de VS een levering binnen één dag gaat aanbieden. Concurrent Amazon.com won 1,1 procent.

Alibaba steeg voorbeurs 1,7 procent. De markt kijkt uit naar de resultaten van de Chinese e-commercegigant, met name ook vanwege de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Uber noteerde voorbeurs 3,5 procent hoger. Sinds zijn beursgang op vrijdag heeft het aandeel een behoorlijk pak slaag gekregen. CEO Dara Khosrowshahi zei dat aandelen als Facebook en Amazon vergelijkbare hobbels kenden en hebben overwonnen.

Facebook steeg 0,8 procent. Onderdeel WhatsApp maant gebruikers om de app te upgraden, nadat ze een loophole hebben ontdekt waarmee spyware het besturingssysteem van geïnfecteerde telefoons kan overnemen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 2,4 procent lager op 2.811,87 punten. De Dow Jones index eindigde 2,4 procent in het rood op 25.324,99 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,4 procent tot 7.647,02 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 14, 2019 08:55 ET (12:55 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.