*

Nieuws Buitenland

Wall Street hervindt weg omhoog

dinsdag 14 mei 2019 19:22

Handelsperikelen blijven belegger bezighouden.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt de stevige verliezen van maandagavond weer deels in te lopen. Dinsdag halverwege de handelsdag noteerden de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq tot 1,5 procent in het groen.

Hoewel de VS en China elkaar bestoken met nieuwe importheffingen, denkt de Amerikaanse president Donald Trump dat er nog altijd een vlotte deal mogelijk is.

"We kunnen morgen een deal sluiten met China, voordat hun bedrijven beginnen te vertrekken om geen Amerikaanse klanten te verliezen", aldus Trump dinsdag op Twitter.

"Maar de laatste keer dat we dicht bij [een akkoord] waren, wilden ze de deal heronderhandelen. Geen sprake van!", twitterde de president van de VS.

Volgens Trump is Amerika nu in een veel betere positie dan wanneer er eerder een deal was gesloten, hoe die er ook uit zou hebben gezien. Er vloeien namelijk miljarden dollars naar de VS dankzij de importheffingen, en dat betekent ook dat er banen terugkomen, meent hij.

"Andere landen zijn al met ons aan het onderhandelen omdat ze niet willen dat hen dit gebeurt", voegde Trump toe. Hij herhaalde ook dat zijn voorgangers dit al jaren geleden hadden moeten doen.

Invesco denkt dat de VS de inkomsten uit de importtarieven willen gebruiken om het oplopende begrotingstekort op te lossen. Daardoor dreigt het zicht op een deal alleen maar verder uit zicht te raken, meent strateeg Kristina Hooper van Invesco.

In de eerste zeven maanden van het boekjaar, dat loopt van oktober 2018 tot april 2019, kende het begrotingstekort een 'dramatische' stijging tot 531 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg het tekort nog 385 miljard dollar.

Volgens Hooper is echter niet alleen de opstelling van Trump aanleiding om te geloven dat er op korte termijn geen handelsovereenkomst op tafel ligt. "China heeft eveneens aangeven 'serieuze bedenkingen' te hebben bij de eisen van de VS rondom de overdracht van intellectueel eigendom en technologie."

Hooper meent dat China het zich kan veroorloven de termijn van Trump uit te zitten.

Macro-economisch was het een rustige dag. Het vertrouwen in het midden- en kleinbedrijf is in april gestegen tot het hoogste niveau in vier maanden. De NFIB-index steeg 1,7 punten tot een stand van 103,5.

Ook werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in april op maandbasis toenamen met 0,2 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling van 0,6 procent. De exportprijzen stegen in april op maand- en jaarbasis met 0,2 en 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1210. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1239 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1223 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 1,4 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Na twee dagen van stevige verliezen lijkt beursnieuweling Uber vandaag de weg omhoog te hebben gevonden. Het aandeel stijgt 2,8 procent. CEO Dara Khosrowshahi zei dat aandelen als Facebook en Amazon bij hun IPO vergelijkbare hobbels kenden en deze hebben overwonnen.

Apple noteerde bijna 2 procent hoger, nadat de techreus maandag nog een mededingingszaak bij het Amerikaanse hooggerechtshof verloor, waarbij werd geoordeeld dat consumenten een rechtszaak tegen Apple vanwege machtsmisbruik mogen doorzetten.

WalMart meldde een netwerk van efficiëntere e-commerce distributiecentra te bouwen, waardoor de supermarktketen in de VS een levering binnen één dag gaat aanbieden. WalMart steeg 0,6 procent en concurrent Amazon.com won 1,5 procent.

Facebook werd iets duurder. Onderdeel WhatsApp maant gebruikers om de app te upgraden, nadat er een beveiligingsrisico werd ontdekt. Spyware kan daardoor het besturingssysteem van geïnfecteerde telefoons overnemen. Volgens WhatsApp wordt dit voorkomen door de nieuwstee update van de app.

Alibaba wint 2,7 procent. De markt kijkt uit naar de resultaten van de Chinese e-commercegigant, met name ook vanwege de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 14, 2019 13:22 ET (17:22 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.