*

Nieuws Buitenland

Valuta: markt nog altijd in balans

woensdag 15 mei 2019 09:42

Macro-economische agenda biedt tal van handvatten.

(ABM FN-Dow Jones) Per saldo zijn de belangrijkste valuta's van dinsdag op woensdag nauwelijks van hun plaats gekomen, een signaal dat de recente geo-politieke ontwikkelingen nog altijd niet voor onrust op de valutamarkten zorgen.

"Van grote onzekerheid is op de valutamarkt nog geen sprake, maar mochten partijen echt risicomijdend worden, dan verwacht ik dat de dollar wel weer in trek raakt", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News.

Boele riep woensdag een aantal thema's op als Brexit, Iran en handelsconflicten, die het in zich dragen voor oplopende spanningen te zorgen, waarbij de Brexit zijn volgende fase ingaat met een optie voor een vierde stemming van het Brexit-voorstel van de Britse premier Theresa May, die, anders dan haar tegenstanders van Labour, geen tweede referendum wil. Volgende week zijn er Europese verkiezingen, waar het Verenigd Koninkrijk aan meedoet.

Boele kijkt woensdag uit naar de Europese groeicijfers en de reeks sprekers die vandaag het woord krijgen.

De Duitse groeidata die vanochtend over het eerste kwartaal naar buiten kwamen trokken ook de aandacht van ABN AMRO, dat verwacht dat de trend in de eerste drie maanden van dit jaar niet kan worden vastgehouden.

Vanochtend vroeg kwamen er al cijfers uit China: de economische bedrijvigheid in China koelt af. De industriële productie groeide in april met 5,4 procent. In maart steeg de productie juist nog met 8,5 procent, wat overigens wel een flinke stijging was ten opzichte van de groei van 5,3 procent aan begin van het jaar. Economen rekenden voor april op een groei van 6,6 procent.

De detailhandelsverkopen in China zijn in april ook in een beduidend lager tempo gegroeid. De verkopen stegen in april met 7,2 procent op jaarbasis. In maart ging het nog om een toename van 8,7 procent en ook de voorgaande maanden lag de groei steeds boven de acht procent.

Ook in Europa kwam een aantal macrocijfers naar buiten: de Duitse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. In het afgelopen kwartaal steeg het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,4 procent op kwartaalbasis, hetgeen conform verwachting was. Op jaarbasis was er sprake van een groei van 0,7 procent. Ook dit cijfer werd voorzien.

De Franse consumentenprijzen zijn in april harder gestegen dan bij een voorlopige peiling werd gerapporteerd. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 1,3 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een stijging van de consumentenprijzen van 1,2 procent. In maart was dit nog 1,1 procent.

In de eurozone is het woensdag macro-economische gezien rustig met alleen de tweede raming voor de groei van de economie in het eerste kwartaal van de muntunie. De verwachting ligt op een groei op kwartaalbasis van 0,4 procent. Op jaarbasis wordt naar verwachting een groei met 1,2 procent bekend gemaakt.

In de Verenigde Staten is het wat drukker en gaat de aandacht woensdag uit naar de activiteitenindex van de staat New York over mei, de detailhandelsverkopen over april, de industriële productie over dezelfde maand, de vertrouwensindex van huizenbouwers over mei, de bedrijfsvoorraden over maart en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 11 mei.

De zogeheten Empire State-index komt over mei naar verwachting uit op 8,0 tegen 10,1 in april. De industriële productie laat in de prognoses een vlakke trend zien, terwijl in maart er een daling werd gemeld van 0,1 procent op maandbasis. De capaciteitsbenutting daalt naar verwachting licht van 78,8 procent naar 78,7 procent. De detailhandelsverkopen lopen naar verwachting op maandbasis met 0,2 procent op tegen een plus van 1,6 procent in maart. Zonder de autoverkopen komt de stijging op maandbasis uit op 0,7 procent, zo is de prognose. Dat was in maart 1,2 procent. De huizenbouwersindex stijgt naar verwachting licht van 63 naar 64. De bedrijfsvoorraden komen naar verwachting vlak uit tegen een stijging met 0,3 procent in februari. De olievoorraden laten in de voorspellingen een afname zien van 1,4 miljoen vaten. In de week die eindigde op 4 mei daalden voorraden met krap 4 miljoen vaten.

De International Energy Agency publiceert woensdag zijn maandelijkse olierapport.

Dan zijn er woensdag enkele sprekers. Bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeure neemt deel aan een bijeenkomst van de Assemblee nationale.

Bestuurslid Peter Praet houdt een toespraak bij de Steptoe Brussels Open Conference

De vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles getuigt voor het bankencomité van de Senaat op financiële regelgevers.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin getuigt eveneens voor de Senaat, maar dan voor een sub-comité, waarbij het gaat over de begroting voor 2020.

De voorzitter van de Fed van Richmond Thomas Barkin spreekt woensdag bij de New York Association for Business Economics.

In Duitsland is er dan nog een gezamenlijke bijeenkomst van de Deutsche Bundebank en de ECB onder de noemer Joint Spring Conference.

De euro kostte woensdagochtend 1,1202 dollar en maakt met deze koers een pas op de plaats. De dollar verloor 0,1 procent ten opzichte van de yen en daalde naar 109,58 yen. De euro noteerde ten opzichte van de Britse munteenheid onveranderd en noteerde 0,8683 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 15, 2019 03:42 ET (07:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.