*

Nieuws Buitenland

Valuta: handelsconflicten blijven verreweg het belangrijkste thema

donderdag 16 mei 2019 09:08

Valutamarkten blijven afwachtend.

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten blijven ook donderdag in de ban van de onenigheid tussen China en de Verenigde Staten, terwijl er ook gespeculeerd wordt over een vertrek op termijn van de Britse premier Theresa May.

"De eerst genoemde factor houdt de belangrijkste valuta op zijn plaats, de tweede zorgt voor druk op het Britse pond", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Toch schatten wij in dat de euro niet richting 0,8900 Britse pond koerst, omdat er nog geen vrees voor een no-deal Brexit in de markt leeft", aldus Van der Meer.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een besluit over de invoering van importheffingen op auto's met zes maanden uitgesteld. Dit lieten overheidsfunctionarissen woensdag weten. Het gaat hierbij om auto's uit Europa en Japan. "Dit zou eigenlijk een steun in de rug voor de euro moeten betekenen, maar met een relatief hoge rente in de Verenigde Staten is er kennelijk enige aarzeling. Wij verwachten voor dit jaar in de Verenigde Staten geen renteverhoging meer en dat maakt een daling van de euro onder de 1,1100 niet erg waarschijnlijk", aldus de handelaar van Ebury donderdag.

Van der Meer omschreef de sfeer op de markt niet alleen als afwachtend, maar ook "eigenlijk ronduit saai". "Ook voor volgende week is het het vooruitzicht niet al te enerverend, ook al zijn er dan Europese verkiezingen", aldus Van der Meer.

In de eurozone komen in de loop van de ochtend de definitieve inflatie van Italië over april en de handelsbalans van de eurozone over maart naar buiten.

Uit de Verenigde Staten kan de markt rekenen op woningbouwcijfers met de bijbehorende bouwvergunningen over april, de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 11 mei en de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over april.

De Amerikanen hebben naar verwachting op een geannualiseerde basis 1,20 miljoen huizen gebouwd tegen 1,13 miljoen in maart, terwijl er volgens de prognoses 1,29 miljoen bouwvergunningen zijn afgegeven tegen bijna 1,27 miljoen een maande eerder.

De wekelijkse steunaanvragen zijn naar verwachting afgenomen van 228.000 naar 220.000 aanvragen.

De index van Philadelphia komt naar verwachting uit op 10,0 tegen 8,5 over april.

Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Deutsche Bundesbank Jens Weidmann en de topman van de Oostenrijkse centrale bank, Ewald Nowotny bij 75e editie van de federale associatie van Duitse Volksbanken en Raiffeisenbanken.

De voorzitter van de Federal Reserve van Minneapolis Neel Kashkari houdt een toespraak voor de zogeheten Barbara South County Economic Summit.

Jonathan Haskel, lid van het bestuur van de Bank of England, houdt vandaag de Ken Dixon-lezing.

De euro noteerde donderdag onveranderd op 1,1208 dollar en 0,8727 Britse pond, eveneens een ongewijzigde koers. De dollar leverde ten opzichte van de yen 0,1 procent in en kwam daarmee uit op 109,4715 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 16, 2019 03:08 ET (07:08 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.