*

Nieuws Buitenland

Wall Street sluit turbulente week in het rood

vrijdag 17 mei 2019 22:09

Zorgen over handelsoorlog winnen het van sterke economische data.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag na een grillig handelsverloop in het rood gesloten. De S&P 500 daalde 0,6 procent tot 2.859,53 punten, de Dow Jones verloor op een slotstand van 25.764,00 punten 0,4 procent en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in de min op 7.816,28 punten

De Amerikaanse beurzen begonnen de laatste handelsdag van de week in mineur, nog altijd bezorgd over een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Vervolgens veerden de aandelenmarkten in New York wat op dankzij sterke macro-economische data maar dat bleek niet voldoende voor een hoger slot.

Voor de tweede week op rij werd het sentiment bepaald door het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Dat leidde voor de grote indexen tot een verlies op weekbasis van gemiddeld een procent.

Chinese staatsmedia meldden vrijdag dat Beijing geen weet heeft van een nieuwe ronde onderhandelingen met Amerika, terwijl Washington juist verklaarde dat men waarschijnlijk snel weer naar Beijing afreist om te praten over een handelsakkoord.

Nadat de VS vorige week hogere importtarieven zette op 200 miljard dollar op Chinese goederen en Beijing terugsloeg door 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen zwaarder te belasten, is de relatie tussen de twee landen flink bekoeld.

"Het is een uitdaging gebleken om als belegger te bepalen in welke richting het gaat qua handelsconflict", aldus investeringsstrateeg Timothy Chubb van Girard. "Er heerst verwarring en dus blijven veel beleggers aan de zijlijn of passen ze hun portefeuille aan." Een duidelijke beweging omhoog of omlaag wordt niet gemaakt, aldus de marktvorser.

Daar waar de VS druk op de ketel houdt bij China, lijken Europa en Japan voorlopig de dans te ontspringen. Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat importtarieven op auto's en auto-onderdelen met 180 dagen worden uitgesteld om de onderhandelingen meer kans van slagen te geven.

Dat nieuws was geen grote drijfveer voor de markten, want reeds ingeprijsd, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Beleggers werden ook niet enthousiast van het nieuws dat de VS, Mexico en Canada een akkoord hebben gesloten over het beƫindigen van Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium, waarmee een grote horde is genomen voor een handelsdeal tussen de drie Noord-Amerikaanse landen die het oude NAFTA-akkoord moet vervangen.

De markt trok zich eerder op de dag kortstondig op aan sterke macro-economische data, zag investeringsstrateeg William Delwiche van Baird.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, begin mei is gestegen tot het hoogste niveau in 15 jaar.

Verder stegen de leidende indicatoren in april voor de derde maand op rij. Onderzoeksbureau The Conference Board verwacht dat de economische groei aan het eind van het jaar uitkomt rond de 2 procent. In juli groeit de economie in de VS voor het elfde jaar op rij en daarmee zou het de langste cyclus in de geschiedenis van het land zijn.

De euro noteerde vrijdagavond licht lager op 1,1161 dollar.

De olieprijs daalde licht na drie opeenvolgende sessies waarin sprake was van een stijging. Op een settlement van 62,76 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent minder waard ten opzichte van donderdag. Op weekbasis steeg de olieprijs bijna twee procent, waarbij geopolitieke spanningen tussen de VS en Iran enerzijds en de handelsoorlog met China anderzijds het sentiment bepaalden.

Bedrijfsnieuws

Deere & Co stelde teleur met de kwartaalcijfers, die onder verwachting waren. Ook de outlook werd verlaagd. Het aandeel verloor 7,7 procent aan waarde.

Maaltijdbezorger Deliveroo zei vrijdag dat Amazon.com het voortouw heeft genomen in een investeringsronde ter waarde van 575 miljoen dollar in het bedrijf. Amazon sloot 2,1 procent lager.

Hewlett Packard Enterprise neemt computerproducent Cray voor 1,3 miljard dollar over. Cray zag de beurswaarde met 22,5 procent toenemen, terwijl Hewlett Packard 0,7 procent steeg.

Fastly, een dienst voor cloud computing, ging vrijdag naar de beurs in New York. Het aandeel, met een uitgifteprijs van 16,00 euro, steeg 48,6 procent tot 23,78 euro.

Het Chinese Luckin Coffee, dat vanaf vrijdag verhandelt aan de Nasdaq, steeg bijna 20 procent tot 20,38 euro. De uitgifteprijs lag op 17,00 dollar. Concurrent Starbucks eindigde vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2019 16:09 ET (20:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.