*

Nieuws Buitenland

Olieprijs fors lager gesloten

donderdag 23 mei 2019 20:46

Scherpste daling olieprijs sinds 24 december 2018.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag fors lager gesloten, vanwege aanhoudende zorgen over het mondiale overaanbod en het voortslepende handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China.

De olieprijs sloot op zijn laagste niveau sinds 12 maart. De daling markeerde tevens het scherpste verlies in één dag sinds 24 december 2018.

De olieprijs zette daarmee de neerwaartse trend van woensdag voort, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week onverwacht zijn gestegen.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 18 mei zijn gestegen met 4,7 miljoen vaten tot een totaal van 476,8 miljoen vaten. Economen rekenden vooraf op een daling met 1,4 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen met 3,7 miljoen vaten tot 228,7 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 0,8 miljoen vaten toenamen tot 126,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 90,5 procent vorige week naar 89,9 procent.

"De druk werd versterkt door het negatieve sentiment als gevolg van de handelsproblemen tussen de Verenigde Staten en China", zei marktanalist Giovanni Stauvono van UBS. "De prijsbeweging, in combinatie met groeiende zorgen over het wereldwijde overaanbod, zal Saoedi Arabië ertoe aanzetten om te streven naar een verlenging van de productieverlaging van de OPEC en niet-OPEC-leden, onder leiding van Rusland", voegde hij eraan toe.

Energieanalist Carsten Fritsch van Commerzbank zei echter van mening te zijn dat de markt te sterk reageerde op de Amerikaanse voorraaddata, omdat de mondiale voorraden krap blijven en verwacht wordt dat de prijzen binnenkort weer zullen stijgen.

Een julifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 5,7 procent lager, ofwel 3,51 dollar, op 57,91 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 23, 2019 14:46 ET (18:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.