*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

vrijdag 24 mei 2019 12:16

Markten zetten herstel in na dagen van averij.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger en halen daarmee een deel van de afgelopen dagen opgelopen schade in op een handelsdag die gekenmerkt wordt door een schamele macro-economische agenda, rumoer omtrent de Britse premier Theresa May en voortschrijdende ontwikkelingen in de handelsvete tussen China en de Verenigde Staten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een plus van 0,7 procent op 375,30 punten. De Duitse DAX liet ook een stijging zien van 0,7 procent naar 12.030,10 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van eveneens 0,7 procent met een stand van 5.320,19 punten. De Britse FTSE won vrijdag 0,6 procent naar 7.275,54 punten.

De Britse premier maakte vrijdag haar vertrek bekend, een besluit dat al enige tijd in de lucht hing. 7 Juni is haar laatste werkdag als leider van de Conservatieven. Met het oog op haar opvolging blijft ze nog wat langer aan als premier.

De Verenigde Staten zouden de harde sancties die het Chinese Huawei zijn opgelegd, kunnen opheffen als onderdeel van een brede handelsovereenkomst met China. Dit stelde de Amerikaanse president Donald Trump volgens persbureau Reuters. Dit werd door de markt als een handreiking van Trump gezien.

"Het is een stukje toegeven door Trump, en dat geeft de markt hoop", aldus sales trader Gert Berendse van iNG, die ook meent dat er sprake is van een stukje technisch herstel na de koersval van de afgelopen dagen.

Vrijdagochtend vroeg verschenen in Japan al inflatiedata. De consumentenprijzen van het land zijn in april op maandbasis nipt gestegen. Zonder volatiele invloeden van vers voedsel kwam de inflatie uit op 0,9 procent. Dat was conform verwachting, maar nog altijd ver verwijderd van de doelstelling van de Bank of Japan van 2,0 procent.

De Britse winkelverkopers verkochten vorige maand op maandbasis onverwacht evenveel als in maart, terwijl op jaarbasis de verkopen meer stegen dan voorzien. Op maandbasis was een lichte daling verwacht.

Er verschijnt vrijdag nog slechts één macro-economisch cijfer en dat betreft de orders voor duurzame goederen van de Verenigde Staten. De Amerikanen zien de orders in april naar verwachting met 2,0 procent dalen ten opzichte van een maand eerder. In maart was er nog sprake van een stijging met 2,7 procent op maandbasis.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het groen op 58,64 dollar, terwijl voor een juli-future Brent 68,62 dollar moest worden neergeteld, een winst van 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1184. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1195 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1179 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Casino won vrijdag 12,8 procent, nadat de handel in het aandeel donderdag werd geschorst na een flinke koersdaling die verband hield met een verzoek om bescherming door moederbedrijf Rallye tegen een faillissement. Inmiddels is er voor de komende maanden een beschermingsconstructie waarop Rallye kan bogen. Toch daalde het aandeel bijna 30 procent.

De koers van het aandeel Deutsche Bank kon vrijdag nog geen koersherstel laten zien. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is een flink ingreep in de investeringstak aanstaande. Het aandeel gaf vrijdag 0,8 procent prijs.

Möller-Maersk schreef vrijdag over het eerste kwartaal onverwacht rode cijfers, die ook nog eens flink aan de maat waren: 659 miljoen dollar. De omzet van het bedrijf was wel iets beter dan verwacht. De Denen hielden vrijdag vast aan hun verwachtingen. De koers van het aandeel zakte vrijdagochtend 1,5 procent

OCI publiceerde vrijdag een daling van de omzet en het aangepaste operationele resultaat. De aangepaste EBITDA zal in de eerste jaarhelft echter hoger uitkomen dan in de eerste zes maanden van 2018, aldus de onderneming, dankzij een record tweede kwartaal. Ook voor heel 2019 rekent OCI op een groei van de aangepaste EBITDA. OCI won 1,8 procent.

Het Franse Credit Agricole daalde 4,1 procent. Het aandeel noteerde echter ex-dividend.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,7 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 1,2 procent tot 2.822,24 punten, de Dow Jones index verloor 1,1 procent op 25.490,47 punten en de Nasdaq noteerde 1,6 procent lager op 7.628,28 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 24, 2019 06:16 ET (10:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.