*

Nieuws Buitenland

Olieprijs fors lager gesloten

donderdag 30 mei 2019 20:46

Prijs vat ruwe olie sluit op laagste niveau sinds 8 maart.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag fors lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten minder hard zijn gedaald dan verwacht.

Daarmee sloot de olieprijs op zijn laagste niveau sinds 8 maart.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 24 mei zijn gedaald met circa 0,3 miljoen vaten tot een totaal van 476,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met ruim 2,2 miljoen vaten tot 230,9 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel namen af met 1,6 miljoen vaten tot 124,8 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 89,9 procent naar 91,2 procent.

Het American Petroleum Institute rapporteerde woensdag laat over de week eindigend op 24 mei al een daling van de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten van 5,3 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 2,7 miljoen vaten, terwijl de distillaatvoorraden met 2,1 miljoen vaten afnamen.

"Na de vrij optimistische data van het American Petroleum Institute denk ik dat de markt rekende op een grotere daling", zei Amrita Sen van Energy Aspects. Zij merkte echter op dat de cijfers van donderdag vrijwel in overeenstemming zijn met het seizoensgemiddelde.

"Elke opwaartse beweging in de olieprijs staat onder druk vanwege de aanhoudende handelsoorlog. Besef wel, dat de kwestie een enorme impact kan hebben op de vraag, ongeacht de voorraadcijfers. Ik raad aan niet te optimistisch te zijn over een een opwaartse beweging", zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de OPEC-bijeenkomst in juni. Analisten merkten op dat, hoewel de Saoedi's hebben gezegd dat ze de productie niet zouden verhogen, de berichtgeving in aanloop naar de bijeenkomst enkele vragen openlaat. Onlangs werd gespeculeerd dat de OPEC van plan is de datum voor de volgende vergadering te wijzigen van 25 - 26 juni naar de eerste week van juli. Het huidige productieverlagingsakkoord loopt eind juni af.

Een julifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 3,8 procent, ofwel 2,22 dollar, lager op 56,59 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 30, 2019 14:46 ET (18:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.