*

Nieuws Buitenland

Flink lagere olieprijzen door handelsspanningen

vrijdag 31 mei 2019 20:58

Maandverlies van circa 16 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs sloot vrijdag op het laagste niveau in drie maanden, vanwege zorgen over het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump en een groeivertraging van de Chinese economie.

Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 5,5 procent, ofwel 3,09 dollar, lager op 535,0 dollar op de New York Mercantile Exchange. De Amerikaanse olieprijzen liepen met circa 16 procent terug in mei. Dit markeert de slechtste maand sinds november, toen de olieprijzen met 22 procent daalden.

De flinke daling van de olieprijzen volgde op een verkoopgolf op de bredere aandelenmarkten, nadat Trump plannen aankondigde om hogere importtarieven op te leggen aan Mexico per 10 juni. De Verenigde Staten zijn een grote importeur van Mexicaanse ruwe olie en raffinaderijen die afhankelijk zijn van de levering ervan, kunnen tegen problemen aan gaan lopen als de importtarieven van kracht worden.

Ook tegenvallende industriecijfers uit China deden het sentiment niet goed. Door de cijfers stegen de zorgen dat de pogingen van Beijing om de groei aan te jagen tot dusver niet succesvol zijn geweest.

De combinatie van Amerikaanse sancties voor Venezuela en Iran en de importtarieven op Chinese en Mexicaanse goederen schaden het sentiment, zo stellen analisten.

"De oliemarkt heeft zich veel gericht op de aanbodkant met sancties, geopolitieke risico's in de Perzische Golf, maar nu duiken de zorgen over de vraagkant weer op", aldus oprichter Olivier Jakob van het Zwitserse consultancybureau Petromatrix.

"Het is bijna een capitulatie", stelde analist Carsten Fritsch van Commerzbank in reactie op het flinke maandverlies op de oliemarkten. "Het lijkt wel alsof iedereen de handdoek in de ring gooit."

De energieprijzen gingen dit jaar nog voortvarend van start toen grote olieproducenten de productie terug schroefden, maar nu maken oliehandelaren zich zorgen dat de handelsspanningen en een teruglopende wereldwijde economische groei de vraag naar olie zullen drukken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 31, 2019 14:58 ET (18:58 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.